DESNIČARI MARŠIRALI KIJEVOM: Obilježili godišnjicu ‘Ukrajinske ustaničke armije’ osnovane prije 76 godina za vrijeme nacističke okupacije

Ukrajinski nacionalisti i desničarski ekstremisti marširali su ulicama Kijeva u nedjelju, obilježavajući osnutak Ukrajinske ustaničke armije prije 76 godina.

Rezultat slika za Tisuće ukrajinskih nacionalista marširale kroz Kijev

Vlasti kažu da je zbog marša raspoređeno 6000 policajaca, no da je on protjecao mirno do ranih večernjih sati. Policija je rekla da su sudjelovale tisuće ljudi, no nije dala konkretne brojke. Mnogi sudionici marša prekrili su lica ili su bili u vojnim odorama.

Marš se organizira svake godine od 2014. na Dan branitelja Ukrajine, koji je 2015. postao nacionalnim praznikom. Prije početka marša, neke su osobe htjele uništiti spomenik iz sovjetskog doba, zbog čega su reagirale sigurnosne snage.

Ukrajinska ustanička armija osnovana je na zapadu zemlje za vrijeme nacističke okupacije. Osnovana je s proklamiranim ciljem o uspostavi jedinstvene, neovisne, monoetničke države, a nasilje je bilo prihvaćeno kao sredstvo borbe protiv vanjskog i unutarnjeg neprijatelja.

Njezini pripadnici proveli su etničko čišćenje u Voliniji 1943. te ubili desetke tisuća Poljaka. Nakon Drugoga svjetskog rata, borili su se do ranih 1950-ih protiv sovjetskih i poljskih snaga.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj