NAKON PRIZNAVANJA UKRAJINSKE CRKVE: Moskva prekida sve odnose sa ‘Carigradom’

Sinod Ruske pravoslavne crkve danas će prvi put u historiji zasjedati u glavnom gradu Bjelorusije Minsku, a kako je najavljeno, reagovat će na najnovije odluke Vaseljenske patrijaršije, koja je minule nedjelje započela proceduru davanja autokefalnosti ukrajinskim raskolnicima.

Moskva prekida sve odnose sa Carigradom

Carigradski patrijarh Vartolomej ignorisao je crkvene kanone i pokrenuo proceduru davanja tomosa, uprkos protivljenju jedine priznate pravoslavne crkve u Ukrajini koja je lojalna Moskovskoj patrijaršiji. Ruski patrijarh Kiril je u Minsku izjavio da se zasjedanje Sinoda RPC u Bjelorusiji poklapa sa 1.030 godina od krštenja Rusije i zajedničke hrišćanske istorije.

“Nadam se da će Pravoslavna crkva naći snage da prebrodi krizu i sačuva jedinstvo koje je toliko potrebno za duhovni preporod naših naroda”, rekao je Kiril.

Predsjednik Ukrajine Porošenko prisustvovao je jučer mitingu podrške autokefalnosti ukrajinske crkve u Kijevu, zajedno sa poglavarom te crkve.

Raskolnici bez anateme

U RPC su posebno ogorčeni što je carigradski patrijarh skinuo anatemu sa raskolnika samoproglašenog patrijarha Filareta Denisenka (89) i Makarija Maletiča, koji je na čelu druge raskolničke crkve koja sebe naziva Ukrajinskom autokefalnom pravoslavnom crkvom.

“U zabludi su oni koji misle da nas odlukom Carigradske patrijaršije o davanju autokefalnosti ukrajinskim raskolnicima mogu izolovati”,  kazao je mitropolit Ilarion.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj