ČEKAO SE SUDBONOSNI GOVOR, A ZAVRŠILO FIJASKOM: ‘Theresa May u 15-ak minuta obraćanja nije rekla ništa novo, razmatraju se scenariji za Brexit bez dogovora’

Britanska premijerka Theresa May obratila se čelnicima 27 zemalja članica na samitu Evropske unije u Briselu prije njihove radne večere, ali u svom obraćanju koje je trajalo 15-tak minuta nije rekla ništa novo. Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, koji se takođe obratio čelnicima EU-a, rekao je da May u svom obraćanju nije iznijela nikakav novi prijedlog.

Tajani je dodao da se britanska premijerka nije jasno odredila prema prijedlogu da se produži prijelazni period nakon Brexita za još godinu dana, do kraja 2021. godine. “Ona je što se toga tiče bila neutralna. Rekla je da je to hipoteza koju će razmotriti”, rekao je Tajani. ”To nije bio ton nekoga ko želi da postine sporazum. Postoji spremnost, ali ne i promjene u sadržaju”, ocijenio je Tajani.

Priprema scenarija ako ne dođe do dogovora

Nakon što je premijerka May napustila sastanak, predsjednik Evropske komisije obavijestio je čelnike 27 zemalja članica o pripremama za scenarij da do Brexita dođe bez sporazuma i nakon toga čelnici su nastavili raspravu. Predsjednik Evropskog parlamneta kaže da EU u pregovorima o Brexitu želi da postigne dogovor sa Velikom Britanijom ”ali ne po svaku cijenu”.

On je ponovio da Evropski parlament neće podržati nacrt sporazuma o razdruživanju ukoliko on ne obuhvati sve tri ključne tačke.

Prva je da prava EU građana koji žive na teritorije Velike Britanije, ali i obratno, moraju da ostanu ista.

Druga tačka je garancija da će Velika Britanija ispoštovati svoje finansijske obaveze prema budžetu EU.

Treća tačka, oko koje je i njaviše sporenja, jeste ona koja se odnosi na granicu između Sjeverne Irske i Republike Irske.

Pregovori o izlasku Velike Britanije su u zastoju i bez velikih izgleda da na ovom summitu dođe do proboja.

Macronove poruke povjerenja i hitnosti

Britanska premijerka je, dolazeći na samit lidera EU-a u Briselu, poručila da je dobar napredak postignut kako u dogovoru o povlačenju Velike Britanije iz EU-a, tako i u razgovorima o budućem partnerstvu. “Nadam se postizanju dogovora koji svi žele i koji će biti i u interesu Velike Britanije i EU-a”, poručila je May u Briselu.

Ona je naglasila da timovi obje strane i dalje naporno rade kako bi se riješila i preostala otvorena pitanja, kao što je pitanje “zaštitnih mjera” koje sa odnose na granicu između Sjeverne Irske i Republike Irske.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izjavio je da na razgovore o Brexitu dolazi sa dvije poruke: porukama povjerenja i hitnosti.

“Povjerenje je tu, jer smo napravili progres u pregovorima, još nismo stigli do kraja i sada je trenutak kada treba donijeti odluku. Što se hitnosti tiče, mislim da je važno naći sporazum o povlačenju [Velike Britanije iz EU-a], kako bismo mogli da razmišljamo o budućim odnosima”, poručio je Macron po dolasku na samit EU-a u Briselu.

Brisel nudi produženje prijelaznog razdoblja

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da će učiniti sve što može da EU sklopi sporazum sa Velikom Britanijom, ali da rješenja još nema.

“Bili bismo srećni da je dogovor već spreman. Sada imamo dogovoreno 90 odsto sadržaja. Želim da se bavim preostalim pitanjima u dobroj vjeri i da učinim sve da dođe do sporazuma. To bi bilo najbolje rješenje za obje strane”, rekla je Merkel.

Evropska unija je spremna da produži za 12 mjeseci prijelazno razdoblje nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a, kako bi pregovarači dvaju strana dobili više vremena za pronalaženje rješenja za granicu na irskom ostrvu, glavnu tačku spoticanja u pregovorima.

London protiv prijelaznog rješenja za S. Irsku

Pregovori su zapeli na pitanju granice na irskom ostrvu, koja će biti jedina kopnena granica između EU-a i Velike Britanije. Brisel insisitra na takozvanom zaštitnom mehanizmu ili osiguraču da neće doći do uspostavljanja fizičke granice, koja bi mogla da ugrozi mirovni proces u Sjevernoj Irskoj. To rješenje podrazumijeva da Sjeverna Irska ostane u carinskoj uniji dok se ne pronađe neko drugo prihvatljivo rješenje.

London to smatra neprihvatljivim, jer zadire u suverenitet Velike Britanije i uspostavljanje carinskih kontrola između Sjeverne Irske i ostatka zemlje. Prijedlog o produženju prijelaznog razdoblja pozdravio je irski premijer Leo Varadkar.

“Uvijek sam smatrao da će biti potrebno dvije ili više godina za pregovore između EU-a i Velike Britanije o sporazumu koji će pokriti sve od privrede do trgovine i bezbjednosti”, rekao je Varadkar. On je upozorio da se taj duži prelazni period ne smije smatrati alternativom za bezbjednosnu mrežu u pogledu granice na irskom ostrvu.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj