KAKO SE RIJAD NAMJERAVA BRANITI OD AMERIČKIH SANKCIJA?! Pomirit ćemo se sa Iranom, a Rusiji dozvoliti da izgradi vojnu bazu!

Kako se zaoštrava kriza između SAD-a i Saudijske Arabije nakon ubojstva novinara Washington Posta i velikog kritičara saudijskog režima Jamala Khashoggija, rastu i kalkulacije o tome, što koja od zemalja može poduzeti u svoju zaštitu, preciznije, u korist štete one druge strane.

Snažna ‘oružja’ Rijada

Analitičari smatraju kako Rijad na raspolaganju ima najmanje dva snažna „oružja“. Ali treba ipak početi s naftom, jer, ukoliko žele, Saudijci njezinu cijenu mogu bez teškoća podignuti iznad 100, pa čak i do 200 dolara za barel, što može nanijeti ozbiljan udarac po američkom gospodarstvu (naravno, i ukupnom svjetskom).

Ostale varijante također mogu biti ubojite po SAD. Saudijska Arabija njihov je najveći kupac naoružanja, a ukoliko to poželi, može se bez problema odlučiti za druge izvoznike oružja i vojne opreme, poput EU, Kine i Rusije. Novčani iznosi koji su pri tom u igri su golemi, i zato je teško vjerovati kako će se Washington odlučiti na takav razvoj scenarija.

Slijedeća varijanta na koju se, u slučaju nužde, može odlučiti vlada u Rijadu je ona drastična i krajnja, ali teoretski itekako ostvariva. Saudijska Arabija je vlasnik velikog dijela američkih državnih obveznica i, ukoliko to poželi, može početi njihovu rasprodaju. U 2014.g. Saudijci su, praktički, neprestano kupovali američke obveznice i samo u jednom kraćem vremenu, kada su pale cijene nafte, bili su ih primorani prodavati.

Mogu li Saudijci promijeniti taktiku

Mnogima je teško povjerovati da Washington strepi i od drugačijeg razvoja događaja kada je u pitanju geopolitičko pozicioniranje Saudijske Arabije, posebno nakon poraza SAD-a u Siriji, nakon kojeg se niko, uključujući i Rijad, očigledno ne može u potpunosti osloniti na zaštitu SAD-a.

U jednom od posljednjih izvještaja saudijske agencije Al-Arabije Washingtonu je zaprijećeno čak i pomirenjem sa Iranom i davanjem saglasnosti za rusku vojnu bazu na tlu Saudijske Arabije.

“Uvođenje bilo kakvih sankcija Saudijskoj Arabiji od strane Zapada će dovesti do toga da kraljevstvo pribjegne drugim mogućnostima”, stoji u izvještaju koji potpisuje direktor navedene agencije Turki Aldakhil koji je upozorio kako će njegova zemlja čak razmotriti davanje vojne baze Rusiji u Tabuku, strateškom području blizu Sirije, Izraela, Libanona i Iraka.

“U vrijeme kada su Hamas i Hezbollah od neprijatelja postali prijatelji, mi se možemo približiti Rusiji i Iranu, a možda se i pomiriti s njom”, dodao je Turki Aldakhil i unio novu pometnju među saveznike.

Shvatajući ozbiljnost trenutka Tramp vrlo dobro zna kako bi američku ulogu u Saudijskoj Arabiji rado preuzeli drugi globalni igrači, od EU, preko Rusije do Kine, a to sebi SAD ne mogu dozvoliti. Svijet se ubrzano mijenja, a pri tom Rijad, koji ima ambiciozne planove za pozicioniranje Saudijske Arabije na budućoj globalnoj pozornici (a za to ima dovoljno resursa), teško može pristati na ucjene i kažnjavanja s bilo koje strane oni dolazili. Jer alternativa je više nego ikad.

Tramp: Treba nam Saudijska Arbija u borbi protiv terorizma

Predsjednik SAD-a Donald Tramp ukazao je da je Sjedinjenim Američkim Državama potrebna Saudijska Arabija u borbi protiv terorizma u trenutku kada međunarodna zajednica proziva Rijad zbog nestanka saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

“Potrebna nam je Saudijska Arabija u borbi protiv terorizma, svega što se dešava u Iranu i drugdje”, rekao je američki predsjednik za Fox Business, insistirajući na značaju ugovora o naoružanju zaključenih sa Rijadom za američku privredu.

Upitan da li želi da se distancira od Saudijske Arabije, dugogodišnjeg saveznika SAD-a, on je rekao da to ne želi i dodao: “Iskreno, imamo ogroman ugovor [o naoružanju] od 110 milijardi dolara.” “Senatori dolaze kod mene i kažu mi da ne treba da uzmemo taj ugovor. Ali, kome ćemo naškoditi? To predstavlja 500.000 radnih mesta”, kazao je Tramp.

Ranije je na svom Twitteru objavio:

“Upravo sam razgovarao s prijestolonasljednikom Saudijske Arabije. Kazao mi je da nema nikakvih informacija o tome šta se dogodilo u zgradi saudijskog konzulata u Turskoj. Bin Salman je bio zajedno s državnim sekretarom Mikeom Pompeom dok smo razgovarali telefonom. Rekao mi je da će brzo djelovati kako bi završio istragu o ovom pitanju. Odgovori će uskoro biti poznati”.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj