PUTIN O NUKLEARNOM ODGOVORU NA AGRESIJU: ‘Mi ćemo kao mučenici ići u nebo, a oni se neće imati vremena pokajati pa će samo umrijeti’

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da bi njegova zemlja bila spremna koristiti nuklearni arsenal samo kao odgovor na napad.

Foto: AP, Vladimir Putin i Sergej Šojgu

“Nemamo koncept koristiti nuklearno oružje u preventivne svrhe”, rekao je Putin na političkom forumu u Sočiju, prema komentarima koje je objavila ruska novinska agencija Interfax.

Rusija je spremna koristiti nuklearno oružje “samo kad smo sigurni da netko, potencijalni agresor, napada Rusiju”, rekao je Putin. “Agresor bi morao znati da je odmazda neizbježna. Bit će uništen”, rekao je ruski čelnik.

“Kao žrtve agresije, kao mučenici, mi ići ćemo u nebo, a oni će samo umrijeti jer neće imati vremena da se pokaju”, kazao je Putin.

Rusija modernizuje nuklearna skladišta u Kalinjingradu?

Američke televizijske mreže objavljuju satelitske snimke koji, kako tvrde, pokazuju da Rusi grade i ojačavaju nuklearna skladišta i bunkere u Kalinjingradskoj oblasti. Kalinjingrad, glavni grad ove ruske enklave, smješten između Poljske i Litvanije, jedna je od tačaka napetosti Rusije i Zapada.

Amerikanci tvrde da Rusija u Kalinjingradu značajno modernizuje bunker za skladištenje nuklearnog oružja, te da je pokrenula i nadogradnju vojnih objekata na najmanje četiri lokacije na tom području. Firma “ImageSat International” navodi da Rusi, uz sve to, grade i 40 dodatnih bunkera. Novi bunkeri, koji okružuju one starije i manje, nalaze se u centru te vojne lokacije.

Snimci, navodno, pokazuju i radove na vazdušnoj vojnoj bazi u Čkalovsku, sjeverno od Kalinjingrada, te modernizaciju baze u gradu Černjahovsk, gdje su dostavljeni projektili “iskander”, koji mogu da nose nuklearne bojeve glave. Džejms Fogo, komandant američkih pomorskih snaga u Evropi i Africi, smatra da “ruska prisutnost” u “enklavi” ne sprečava dalji rad NATO u regionu. “Ako će oni izazivati nas, mi ćemo izazvati njih”, navodi Fogo.

Ruska strana je u više navrata poručila da u svojoj zemlji može da raspoređuje oružje gdje god želi. Neki vojni funkcioneri SAD zabrinuti su zbog novonastale situacije, odnosno ruske modernizacije oružja i opreme koji bi mogli umanjiti mogućnost manevrisanja NATO na tom području.

Nedavno je američki ambasador u NATO Kej Bejli Hačison izazvala diplomatski incident izjavom o ruskom raketnom programu, koja je shvaćena kao prijetnja američkim preventivnim napadom.

SAD zamjeraju Rusiji “tajni razvoj” zabranjenog sistema krstarećih raketa, kojim Moskva krši hladnoratovski sporazum o nuklearnom oružju. Istovremeno, Rusija optužuje SAD da krši nuklearni sporazum svojim raketnim štitom “Egida” u Rumuniji i sličnim sistemom koji je u fazi postavljanja u Poljskoj.

Lavrov poručio: ‘Nadam se da je NATO dovoljno mudar da spriječi 3. svjetski rat’

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nada se da će “NATO biti dovoljno mudar i spriječiti rat širokih razmjera”, ali je upozorio da je “opasnost od nenamjernih incidenata porasla u nedostatku normalnog dijaloga s Rusijom”.

On je to rekao u intervjuu za RT France, Paris Match i Figaro, odgovarajući na pitanje predstavljaju li vježbe NATO-a u Evropi prijetnju trećim svjetskim ratom.

– Vjerujem da će svi biti dovoljno mudri da to spriječe. Međutim, svakako smo vrlo zabrinuti zbog potpunog odsustva bilo kakvog profesionalnog dijaloga između ruske vojske i NATO-a – istaknuo je šef ruske diplomatije, prenose ruski mediji.

Lavrov je podsjetio da su se članovi Vijeća NATO-a i Rusije tri puta sastali u protekle dvije godine bez ikakvih rezultata.

Prema riječima ruskog ministra, predstavnici NATO-a bili su spremni samo za razgovore o Ukrajini.

– Pokušavam ostati u granicama pristojnosti. Čine se pokušaji da se Vijeće NATO-a i Rusije koristi kao još jedno sredstvo da se Rusi okrive za sve smrtne grijehe. To je, također, još jedan način da se zadovolje hirovi naših ukrajinskih susjeda koji sanjaju o beskonačnim sankcijama i ne žele ništa više nego da Rusija uvijek bude predmet oštrih kritika – rekao je Lavrov.

Naveo je i da su gotovo svi oblici saradnje Rusije i NATO-a zamrznuti, te da samo telefonski kontakti između načelnika Glavnog stožera ruskih oružanih snaga Valerija Gerasimova i zapovjednika savezničkih snaga NATO-a u Evropi Curtisa Scaparrottija nisu dovoljni da se eliminiraju rastući rizici od nenamjernih incidenata.

Kaže i da odbijanje NATO-a da nastavi dijalog s Moskvom vuče korijene iz utjecaja Washingtona, koji je zabranio kontakte Pentagona s Rusijom u okviru svojih zakona o sankcijama.

– Jasno je da niko u NATO-u ne čini ništa bez SAD-a. Vjerujem da je apsurdno ostati talac hirova američkih dužnosnika –  zaključio je Lavrov, prenosi Al Jazeera.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj