STVARAJU NAJMOĆNIJU KOMPANIJU: Ford i Volkswagen bi mogli da se ujedine?

Automobilski giganti Ford i Volkswagen su u junu ove godine postali strateški paprtneri, ali bi vrlo lako njihova saradnja mogla da dostigne mnogo viši nivo.

Rezultat slika za ford volkswagen partners

Analitičari iz Detroita ističu da njihovo partnerstvo već prevazilazi tržište komercijanih vozila i da iz njega obije kompanije imaju značajne beneficije. Zbog toga pojedini stručnjaci najavljuju da bi Ford i Volkswagen lako mogli postati jednaki partneri i stvoriti najvećeu jedinstvenu kompaniju u industriji.

Njemački gigant od saradnje sa Fordom može da profitira zahvaljujući snažnoj poziciji “Blue ovala” na američkom tržištu, posebno u segmentu SUV i kamionet vozila. S druge strane, VW može da pomogne Fordu da se probije u Europi, Latinskoj Americi i Kini, gdje je trenutno slab. Osim toga, oba proizvođača svakako mogu da profitiraju izgradnjom zajedničkih platformi koje bi im olakšale da prošire ponudu modela.

Primjera radi, Ford je svojevremeno bio pionir EV tehnologije, dok sada uveliko kaska za VW koji ima vrlo agresivan plan elektrifikacije. S druge strane, Ford može da pomogne Volkswagenu da popravi sliku urušenu “Dieselgate” aferom i u već pomenutom segmentu pick-up vozila.

Stručnjaci smatraju da je trenutak potencijalne saradnje savršen. Ford se suočava sa brojnim izazovima, dok radi na radikalnoj transformaciji kompanije. Ta transformacija uključuje izbacivanje tradicionalnih sedan modela i kupea iz ponude u SAD, te prelazak na električne i samovozeće automobile uz masivnu ekspanziju kamioneta, crossovera i SUV segmenta.

Upućeni u dešavanja tvrde da je cijela priča između dvije kompanije uveliko pokrenuta, ali da će samo vrijeme pokazati da li će Ford i VW upostaviti tjesnu saradnju.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj