POSMATRAČKA MISIJA: OSCE primijetio transfere oružja iz Rusije za separatiste u Ukrajini

Promatračka misija OSCE-a je navela da je primijetila moguće transfere oružja iz Rusije prema separatističkim teritorijima u Ukrajini, dok Moskva i dalje tvrdi da vojno ne podržava pobunjenike.

U poruci elektronske pošte Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) je agenciji France Presse navela da je prošle sedmice primijetila konvoje tegljača koji noću prelaze tu granicu, prenosi Hina.

OSCE-ova bespilotna letjelica je snimila “vozila, među kojima i kamion koji je prevozio oklopno vozilo za prevoz jedinica” koje su ulazili i izlazili s ukrajinskog teritorija pod kontrolom separatista makadamom gdje nema graničnog prelaza.

OSCE, koji ima jedinu ekipu nezavisne promatračke misije na istoku Ukrajine, nije eksplicitno naveo da je oružje predano pobunjenicima.

Rušenje dronova

Ta organizacija, koja ima 600 promatrača u toj regiji, nekoliko puta je izvijestila da su im bespilotne letjelice srušene u području sukoba.

“Rusija mora prestati noću isporučivati smrtonosno oružje svojim agentima na istoku Ukrajine”, reagirala je na Twitteru američka ambasada u Ukrajini. “Samo Rusija može okončati krvoproliće u Ukrajini”, zaključili su.

U ratu između proruskih separatista i ukrajinske vojske je od 2014. poginulo više od 10.000 ljudi. Kijev i Zapad optužuju Rusiju da vojno podržava pobunjenike, što Moskva negira bez obzira na brojne dokaze.

Nakon mirovnog sporazuma iz Minska zaključenog početkom 2015. uslijedila su brojna primirja i bitno se stišali sukobi, iako nasilja i dalje povremeno izbijaju duž linije fronta.

 

(Global CIR/AJB/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj