SAUDIJSKI PRINC U SVE VEĆIM PROBLEMIMA: I član kraljevske obitelji priznaje: ‘Priča o tučnjavi je čista glupost’

Američki predsjednik Donald Trump je kazao da “nije zadovoljan” saudijskim objašnjenjem o smrti novinara Jamala Khashoggija u u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

“Nisam zadovoljan sve dok ne pronađemo odgovor”, kazao je Trump, dodajući da još uvijek razmatra uvođenje sankcija te da će uskoro razgovarati s princom nasljednikom Mohamedom bin Salmanom, de facto vladarem saudijskog kraljevstva.

Dodao je i da je “moguće” da 33-godišnji princ, poznat po nadimku MBS, nije ništa znao u ubojstvu kolumniste te da bi otkazivanje ugovora o prodaji oružja “više naštetilo nama nego njima”.

Objašnjenje Rijada da je 60-godišnji Khashoggi 2. listopada poginuo u tučnjavi s djelatnicima konzulata dočekano je s općom nevjericom. Kanada, EU i zasebno Francuska su pozvali na transparentnu istragu o smrti nekadašnjeg savjetnika saudijske kraljevske obitelji koji je od rujna 2017. živio u egzilu u SAD-u i pisao kolumne za Washington Post.

Kanada je poručila da saudijskim objašnjenjima “nedostaje konzistentnosti i vjerodostojnosti”. Njemačka je zbog slučaja Khashoggi objavila da bi možda mogla obustaviti prodaju oružja Saudijskoj Arabiji.

Veliki zaokret Saudijaca

Da je njihova priča krajnje neuvjerljiiva, postaju svjesni i u Saudijskoj Arabiji. Nakon što su dva tjedna tvrdili kako nemaju nikakve veze s ubojstvom Khashoggija, konačno su, u krajnje licemjernom priopćenju, priznali da je “Kashogi ubijen nakon što se posvađao, s nekim ljudima u konzulatu, što je poslije pokušano zataškati”. Saudijski državni odvjetnik priopćenje je pročitao na državnoj televiziji, usred noći za vikend.

U pokušaju da se uvjeri zapad kako moćni prestolonasljenik nema ništa s ubojstvom, smijenjeno je 18 ljudi među njima i Saud al Katani, savjetnik i desna ruka prijestolonasljednika te zamjenik šefa obavještajne službe Ahmed Asiri.

No kako prenosi Al Jazeera, dvojica članova kraljevske obitelji koja su željela ostati anomnima tvrde da je kralj Salman poslao izaslanika u Tursku.  Walls Street Journal navodi kako je jedan od prinčeva, Khalid bin Faisal Al Saud, imao je pristup dokaznim materijalima te je preslušao snimku prema kojoj se je novinar “drogiran, ubijen i raskomadan ubrzo nakon što je ušao u konzulat”.

“Na audio snimci se ne čuju nikakve ove gluposti o tučnjavi koja je izbila nakon svađe” rekao je neimonovini izvor za WSJ.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj