IZREČENA I DRUGA PRESUDA: Sanader i Ježić oslobođeni za aferu HEP-Dioki

Na zagrebačkom Županijskom sudu objavljene su dvije presude bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, u aferama Hypo i HEP-Dioki. Oba slučaja vodila je sutkinja Jasna Galešić.

Sanader i Ježić oslobođen za aferu HEP-Dioki

Sutkinja je Sanadera i Ježića oslobodila optužbi za pogodovanje u prodaji jeftine struje Diokiju, kojem je na čelu tada bio Ježić.

Podsjetimo, u slučaju tzv. HEP-Dioki uz bivšeg premijera i Ježića na Uskok je teretio i bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka koji je u međuvremenu preminuo. Kako Mravka za života Sanaderovi advokati nisu uspjeli ispitati, a on je u iskazu tužiteljstvu teretio bivšeg premijera, odbrana je ustraju u tvrdnji da postupak treba obustaviti.

IZREČENA PRVA PRESUDA IVI SANADERU: Proglašen krivim za ratno profiterstvo, osuđen na 2,5 godine zatvora

Još u martu, nakon potvrđivanja optužnice koju je tužiteljstvo moralo doraditi, Sanaderovi odvjetnici isticali su da Mravkov istražni iskaz ne može biti temelj za osuđujuću presudu. To su ponovili i u završnom govoru ističući da protiv Sanadera ne postoji ni jedan materijalni dokaz.

U ovom slučaju Sanader je još 2012. optužen da je Mravka poticao da Ježićevoj kompaniji isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene. Suđenje je trebalo početi još na ljeto 2014. kada je odgođeno zbog bolesti obojice Sanaderovih suoptuženika.

Petu po redu optužnicu protiv Sanadera sud je prvi put potvrdio još u rujnu 2013. Gotovo ista optužnica i ranije je bila na sudu, ali ju je tužiteljstvo povuklo i nakon godinu dana vratilo dopunjenu novim vještačenjima.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj