IZREČENA PRVA PRESUDA IVI SANADERU: Proglašen krivim za ratno profiterstvo, osuđen na 2,5 godine zatvora

Bivši hrvatski premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Ivo Sanader proglašen je krivim pred Županijskim sudom u Zagrebu za primanje provizije od austrijske Hypo banke te nepravomoćno osuđen na dvije i pol godine zatvora.

Za primanje provizije od Hypo banke Sanader je već bio osuđen, ali je presudu ukinuo Ustavni sud Hrvatske.

U “aferi Hypo” Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) tereti Sanadera da je, kao zamjenik ministra vanjskih poslova, uzeo proviziju u protuvrijednosti od 3,6 milijuna kuna (gotovo 500.000 eura), nakon što je ta austrijska banka Hrvatskoj odobrila kredit za kupovinu zgrada diplomatskih predstavništava.

Budući da se radilo o vremenu u kojem je Hrvatska bila u neposrednoj ratnoj opasnosti, Sanader je optužen i da je ratni profiter.

‘Nisam ratni profiter’

“Tvrdim da nisam ratni profiter”, rekao je Sanader u svojoj obrani na kraju suđenja.

Tužiteljstvo je, pak, ustvrdilo suprotno i u završnim govorima istaknulo da je Sanaderu ratno profiterstvo dokazano, ali da on tijekom cijelog postupka umanjuje svoju ulogu.

U drugom slučaju – “HEP-Dioki”, za koji će presuda biti objavljena kasnije tokom dana, USKOK je teretio i bivšeg direktora Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ivana Mravka, koji je u međuvremenu preminuo, a kako on nije uspio svjedočiti, obrana je tražila da se postupak obustavi.

 

(Global CIR/Agencije)

  1. […] IZREČENA PRVA PRESUDA IVI SANADERU: Proglašen krivim za ratno profiterstvo, osuđen na 2,5 godine… […]

  2. […] IZREČENA PRVA PRESUDA IVI SANADERU: Proglašen krivim za ratno profiterstvo, osuđen na 2,5 godine… […]

Komentiraj