OBAVJEŠTAJCI SE ŽALILI NA RADNE UVJETE I PLAĆE: Djelatnici Slovenske obavještajne službe (SOVA) danas prekinuli štrajk koji traje već 11 mjeseci

Djelatnici slovenske obavještajne službe SOVA prekinuli su svoj bijeli štrajk nakon razgovora s novoimenovanim ravnateljem agencije Rajkom Kozmeljom, potvrdio je u ponedjeljak predsjednik Sindikata državnih tijela Slovenije (SDOS).

Rekord u dužini prosvjeda

Obavještajci su štrajkali od 1. prosinca prošle godine, ostvarivši tako rekord u dužini sindikalnog prosvjeda u povijesti Slovenije do sada, ali su, kako navodi njihov sindikat, obavljali sve nužne poslove na obavještajnoj zaštiti i sigurnosti države i građana.

Sindikat Sove je prekinuo štrajk jer vjeruje novom direktoru da će nova vlada srediti stanje u agenciji, kazao je u ponedjeljak Frančišek Verk, predsjednik sindikalne unije sindikata u državnim organima i tijelima.

Nisu imali razumijevanje

Po njegovim riječima, prijašnja vlada Mire Cerara nije imala razumijevanja za obavještajnu djelatnost koja je „najtješnja pratilja diplomacije“, a s obavještajcima o njihovim zahtjevima da se srede radni uvjeti i plaće nitko nije htio razgovarati osim tadašnjeg ravnatelja, što nije bilo dovoljno da obustave svoj prosvjed.

Obećanja novog ravnatelja pokazuju da će doći do nove kvalitete u shvaćanju i razumijevanju te službe i da će toga postati svjestan i prijašnji premijer, sadašnji ministar vanjskih poslova Miro Cerar, kazao je Verk.

Savjetnik ima ekstremne stavove?

Novi slovenski premijer Marijan Šarec je na mjesto direktora SOVA-e imenovao stručnjaka iz ministarstva unutarnjih poslova kojega ocjenjuju smirenim i sklonim dijalogu, no više nesporazuma u koaliciji  izazvalo je njegovo imenovanje za svog savjetnika za sigurnost bivšeg prvog obavještajca Slovenije Damira Črnčeca, kojemu ljevica i nevladine udruge pripisuju ekstremna desničarska pa i rasistička stajališta o kojima je javno iznosio mišljenje u medijima proteklih nekoliko godina, posebno u vrijeme akutne migrantske krize.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj