PLAŠE SE DA ĆE TRAŽITI AZIL: Studentici iz BiH zabranjen ulazak u Veliku Britaniju

Studentici iz BiH Nadži Džinaliji zabranjen je dolazak na naučnu konferenciju u Veliku Britaniju zbog toga što su se tamošnje vlasti uplašile da bi mogla da zatraži azil.

Studentkinji iz BiH zabranjen ulazak u Veliku Britaniju

Kako piše portal “Klix.ba”, njoj je rečeno da ne može da dođe u Veliku Britaniju kako bi šest dana prisustvovala naučnoj konferenciji u organizaciji Odjeljenja za psihologiju Univerziteta u Glazgovu jer tamošnje vlasti nisu vjerovale da će se ona, nakon završetka konferencije, uputiti kući.

Dvadesetšestogodišnjakinja, koja je trenutno studentkinja na master studijama iz psihologije na Univerzitetu u Amsterdamu, nakon okončanja konferencije koja joj je potrebna za izradu postdiplomskog rada zakazala je povratak u Amsterdam 29. oktobra.

Međutim, funkcioneri za imigraciju Velike Britanije rekli su da zbog toga što njena studentska viza u Holandiji istekla u decembru, nisu vjerovali da će se “pridržavati restrikcija koje je pred nju stavio britanski vizni režim”.

Prvi put mi se ovo desilo

Nadža Džinalija podnijela je molbu za produženje svoje studentske vize u Holandiji u septembru i trenutno čeka odluku, a pravni stručnjaci su izjavili da tamošnje vlasti nemaju razloga da odbiju njen zahtjev.

Advokati i akademici rekli su da je Ministarstvo unutrašnjih poslova odbilo da produži studentsku vizu Nadži Džinaliji pod pretpostavkom da će napustiti studije i pokušati ilegalno ostati u Velikoj Britaniji.

“Bila sam zaista iznenađena. Već sam se prijavila za vizu i ovo je prvi put da mi se nešto slično događa. Gorko sam razočarana što ne mogu prisustvovati konferenciji”, izjavila je Džinalija za “Independent”, te dodala:

“Smatram da odluka nije dobro razmotrena. Nisam došla do zaključka da je moj zahtjev bio nepristojan, ali sam bila iznenađena ishodom i činjenicom da nemam pravo na žalbu. Da sam mogla zatražiti preispitivanje ove odluke, to bih sigurno učinila”.

Studentkinja koja primarno ima državljanstvo BiH rekla je da je zabrinuta zbog toga što bi odbijanje moglo otežati dobijanje vize Velike Britanije u budućnosti.

Pokazali aroganciju

Advokat Jan Dorfel izjavio je da je odbijanje davanja vize za Nadžu Džinaliju bila potpuno iracionalna odluka.

“Nadža je studentikinja prve godine dvogodišnjeg master programa na jednom od najprestižnijih fakulteta u Holandiji. Bilo kakva sumnja u njen dolazak u Veliku Britaniju duboko vrijeđa njen lični integritet. Uz to, pokazali smo aroganciju ne samo prema Nadži, već i prema našim evropskim susjedima”, rekao je Dorfel.

Niam Stak, profesorka psihologije na Univerzitetu u Glazgovu, koja je ujedno organizator konferencije, izjavila je da je bila u potpunoj nevjerici kada je čula za ovaj slučaj.

“Nadža Džinalija studira na visoko cijenjenom master programu u jednoj od vodećih obrazovnih institucija u Holandiji. Sama pomisao da će napustiti studije kako bi ostala u Velikoj Britaniji bila je besmislena”, rekla je ona.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj