REAKCIJE NA TRAMPOVU ODLUKU! Macron razgovarao sa predsjednikom SAD-a: Sporazum o uništenju raketa važan za očuvanje europske sigurnosti i strateške stabilnosti

Američki predsjednik Donald Trump i njegov francuski kolega Emmanuel Macron danas su telefonski razgovarali o budućnosti Sporazuma o uništenju raketa malog i srednjeg dometa.

Macron kazao kako je njegova važnost velika za očuvanje europske sigurnosti i strateške stabilnosti, objavili su francuski službeni izvori.

Sličan stav je jučer  stigao i iz Njemačke, dok je Britanija snažno stala uz SAD.

BRITANCI UZ TRAMPA, NIJEMCI TRAŽE PONOVNO RAZMATRANJE: Povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Rusijom kamen spoticanja

NATO konfuzan, ali uz Trumpa?

Svih 29 članica NATO uvjereno je da Rusija krši Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), izjavila je danas portparol alijanse Oana Lungesku.

“Uzimajući u obzir nedostatak bilo kakvih informacija o novoj ruskoj raketi, članice NATO vjeruju da je moguć zaključak da Rusija krši INF”, izjavila je portparol alijanse, a prenosi AP.

Ona nije komentarisala izjave američkog predsjednika Donalda Trampa da će se SAD povući iz sporazuma, već je samo rekla da članice “nastavljaju sa konsultacijama”.

Tramp je ranije izjavio da će se SAD povući iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, jer Rusija krši taj sporazum, ali nije ponudio nijedan primjer kršenja.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj