(VIDEO) NACISTO, RUKE SU TI KRVAVE! Studenti protestovali i prekidali Kissingerov govor na Univerzitetu u New Yorku!

Oko 100 demonstranata protestovalo je protiv bivšeg američkog sekretara i dobitnika Nobelove nagrade za mir Henrija Kisindžera na Njujorškom univerzitetu. Neki od njih su se pojavili na događaju kojem se moglo prisustvovati samo uz pozivnice i uzvikivali su uvrede Kisindžeru, nazivajući ga „ratnim zločincem“ optuživši ga za genocid.

Protest nazvan „Bez ratnih zločinaca na Njujorškom univerzitetu“

Desetak studentskih grupa organizovalo je protest nazvan „Bez ratnih zločinaca na Njujorškom univerzitetu“, kako bi osudili bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera i njegovu ulogu u oblikovanju američke politike prema Čileu, Kambodži i Vijetnamskom ratu. Kisindžer je držao govor na „Sternovoj biznis školi“ Njujorškog univerziteta na 45. godišnjici primanja Nobelove nagrade za mir.

Oko stotinu demonstranata sa transparentima, na kojima je pisalo „osudite Kisindžera“ i „ratni zločinac“, okupilo se ispred zgrade u kojoj je Kisindžer držao govor, navod list njujorških studenata.

Neki od demonstranata su uspjeli da se infiltriraju među publiku, koja je mogla samo uz pozivnice prisustvovati događaju na kojem je Kisindžer govorio o svojoj diplomatskoj karijeri. Njegov govor je prekidan nekoliko puta uvredama. Obezbeđenje je izvodilo one koji su prekidali govor.

„Ti si odgovoran za smrt hiljade Latinoamerikanaca, uključujući i moje bliske rođake“, viknuo je jedan od „gostiju“, prije nego što je „udaljen“.

Drugi je nazvao Kisindžera „ratnim zločincem“ i optužio ga za genocid, a zatim i da je „isti kao i nacisti“ i da su mu „krvave ruke“.

„Zaslužili ste da odgovarate za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Zaslužili ste da idete u zatvor i istruhnete u paklu“, vikao je još jedan posjetilac na bivšeg američkog diplomatu.

KONAČNO OBJAVLJENI DOKUMENTI: Kako je Kissinger podržavao argentinsku huntu?

Podržavao vojnu huntu u Čileu

Kisindžer je ostao miran tokom incidenata. Podsetio je na svoju diplomatsku službu tokom Hladnog rata i vrijeme provedeno u američkoj vojsci boreći se protiv Nijemaca, i to kao njemački Jevrejin koji je sa porodicom emigrirao iz Njemačke kao petnaestogodišnjak. Govorio je i o svom viđenju izraelsko-palestinskog konflikta, mandatu Donalda Trampa i vještačkoj inteligenciji.

Iako je u diplomatskim krugovima veoma cijenjen zbog pionirske uloge u politici detanta sa Sovjetskim Savezom kao i u približavanju SAD-a i Kine, Kisindžerovi protivnici ga optužuju zbog odluke SAD da bombarduju Kambodžu i podrške vojnoj hunti Augusta Pinočea u Čileu.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj