KARTA UZ KOJU SMO ODRASLI JE LAŽ?! Naučnici izradili precizniju mapu svijeta, tvrde da je ranija odraz ‘kolonijalnog pogleda na svijet’

Svijet nije onakav kakvim se čini. Većina karata koje smo vidjeli temelje se na Mercatorovoj projekciji. Čak je i Google maps sve do nedavno koristio varijante ove projekcije koja je izrađena prije gotovo 550 godina. Ipak, ona je iznenađujuće loša u točnom prikazivanju prave veličine mnogih država, piše IFLScience.

Britanski znanstvenik Mett Officea u Neil Kaye, koji inače proučava klimatske podatke, izradio je vizualizaciju karte koja se izmjenjuje između Mercatorove projekcije i stvarnih projekcija područja države u odnosu na druge države.

‘Mercatorova projekcija iskrivljuje pravu veličinu mnogih država’

GIF elegantno pokazuje kako Mercatorova projekcija iskrivljuje pravu veličinu mnogih država, posebice onih koje su udaljenije od ekvatora, piše IFLScience.

Pogledajte kako Rusija, Kina i Grenland značajno mijenjaju veličinu. Europa, dijelovi Azije i Amerika se također značajno smanjuju. Mercatorova projekcija prikazuje Grenland kao kopnenu masu veću od Afrike, iako je u stvarnosti Afrika 14 puta veća od Grenlanda!

“Svaka država je projicirana u sferalnoj projekciji te smještena u središte ovisno o tome gdje se nalazi u projekciji Natural Earth,” objasnio je Kaye na Redditu.

‘Optuživana zbog političkih prizvuka jer predstavlja eurocentristički kolonijalni pogled na svijet’

“Zatim smo ručno prilagođavali države koje su bliže polovima,” dodao je. “Ovo pokazuje da ne možeš uskladiti oblike ponovno zajedno na sferi, kad si ih jednom stavio na ravnu plohu.”

Mercatorovu projekciju prvi je predstavio flamanski kartograf Gerardus Mercator 1569. godine. Bila iznimno korisna za istraživanje jer omogućuje moreplovcu isplanirati pravocrtno kretanje te zadržava pravi oblik države, ali kada trodimenzionalni oblik poput globusa preneseš u dvodimenzionalnu projekciju, nečega se moraš odreći.

U ovom slučaju, njezine iskrivljene veličine i udaljenosti što se više približavate dvama polovima. Mercatorova projekcija je također optuživana zbog političkih prizvuka, predstavljajući eurocentristički kolonijalni pogled na svijet.

‘Kartografi objavili projekciju mape Equal Earth u kolovozu 2018.’

Kao rezultat svih ovih pristranosti i nedostataka, neke škole u Bostonu su se čak odlučile riješiti karte u korist alternativne Gall-Petersove svjetske karte. Međutim, ni ta projekcija nije “savršena”. Dok zadržava točnijim područne izračune kopnene mase, iskrivljuje njezin oblik.

U kolovozu 2018. godine kartografi su objavili projekciju mape Equal Earth u nadi da će nadići sve probleme s kojima se susreću zbog brojnih projekcija svijeta.

Rasprave između kartografa će bez sumnje nastaviti dizati prašinu, ali čini se da su znanstvenici s Twittera prilično zadovoljni s rezultatima, piše IFLScience.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj