SJEDINJENE DRŽAVE POSMATRALE ‘SA TRIBINA’! Završen samit u Istanbulu: Merkel, Macron, Erdogan i Putin odbacili bilo kakvu mogućnost podjele Sirije

Lideri Turske, Rusije, Francuske i Njemačke saglasili su se danas na samitu o Siriji da ne postoji vojno rješenje za krizu u toj zemlji i pozvali na što hitnije pokretanje političkog procesa kako bi se okončao višegodišnji rat u toj zemlji.

Odbacivanje separatističkih agendi

Oni su u zajedničkom saopštenju poslije sastanka u Istanbulu istakli neophodnost uspostavljanja trajnog primirja u Siriji i potrebu da se nastavi borba protiv ekstremista, istovremeno pozivajući da se do kraja godine formira komitet koji će se baviti promjenom ustava te zemlje.

Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan, Angela Merkel i Emanuel Makron takođe su istakli da je neophodno stvoriti uslove širom Sirije za bezbjedan i dobrovoljan povratak izbjeglica, prenosi Rojters.

U kominikeu lideri četiri zemlje navode da odbacuju “separatističke agende sa ciljem podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije kao i nacionalne bezbjednosti susjednih zemalja”.

Promjena Ustava?

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da rješenje sirijske krize ne može da bude vojno i da mora da uključi politički proces pod okriljem Ujedinjenih nacija.

“Na kraju ovog političkog procesa, mora da se održe slobodni izbori kojima će pristup imati svi Sirijci, uključujući dijasporu”, rekla je Merkel.

Ruski predsjednik Putin rekao je da su svi sagovornici jedinstveni da dugoročna stabilnost u Siriji može da se postigne političkim i diplomatskim koracima u skladu sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti i strogim poštovanjem principa jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Putin je najavio da će Moskva aktivno učestvovati u radu ustavnog komiteta za Siriju.

On je izrazio nadu da će Turska uskoro završiti formiranje demilitarizovane zone u sirijskoj provinciji Idlib.

Turski predsjednik takođe je rekao da što prije treba formirati ustavni komitet za Siriju i da se nada da će se to dogoditi do kraja godine. Sirijski narod, kako je rekao, treba da odluči o budućnosti aktuelnog predsjednika Bašara al Asada.

On je rekao da se razgovaralo o vraćanju izbjeglica u Siriju i da su se svi saglasili da povratak treba da bude dobrovoljan.

Sudionici mirovne konferencije o Siriji u siječnju u Rusiji dogovorili su osnivanje 150-članog odbora koji će izmijeniti sirijski ustav. Trećinu će izabrati vlada, trećinu oporbene skupine, a trećinu Ujedinjeni narodi.

Izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura u petak je naglasio Vijeću sigurnosti da Damask želi da UN pomogne u pisanju ustava, no ne i da odabere trećinu odbora

Računamo na Rusiju

Upada u oči da na sastanku ne sudjeluju Iran i SAD, no Macron je u četvrtak razgovarao s američkim predsjednikom Donaldom Trampom kako bi uskladili svoja stajališta.

Osim o Idlibu, četvorka Istanbulu razgovara i o obnovi Sirije, temi koja je Moskvi jako pri srcu.

“Rusija i Turska su postigle dogovor koji se mora strogo provesti. Za to su dana jamstva… Bit ćemo iznimno budni kako bi osigurali da se te obaveze zadovolje i da je primirje stabilno i održivo”, poručio je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

“Računamo na Rusiju da vrši veoma jasan pritisak na režim koji joj duguje za svoje preživljavanje”, dodao je Macron.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je kako Turska ispunjava svoj dio obaveza glede dogovora o Idlibu. Proces nije lagan, ali Moskva i dalje planira surađivati, dodao je.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj