U JEKU NAJVEĆE POLITIČKE KRIZE U KRALJEVSTVU: Saudijska Arabija tvrdi da je ‘svjetionik pred iranskim mrakom’

Saudijska Arabija i njen ključni saveznik Bahrein saopćili su u subotu da zalivske zemlje igraju ključnu ulogu u održanju stabilnosti na Bliskom istoku boreći se protiv iranske “vizije mraka”, dok se Rijad suočava s najtežom političkom krizom u decenijama.

Members of Saudi security forces take part in a military parade in preparation for the annual Haj pilgrimage in the holy city of Mecca September 5, 2016. REUTERS/Ahmed Jadallah – RTX2O8MV

Saudijska Arabija ključna je karika regionalnog bloka koji uživa američku podršku i bori se protiv rastućeg iranskog uticaja na Bliskom istoku, ali je ubistvo novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra izazvalo međunarodno zgražanje i zategnulo odnose Rijada sa Zapadom.

“Sada se suočavamo s dvije vizije Bliskog istoka. Jedna je (saudijska) vizija svjetla, a druga je (iranska) vizija mraka koja nastoji raširiti regijom sektaške podjele”, izjavio je saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir na sigurosnom samitu u Bahreinu.

“Istorija nam govori da svjetlo pobjeđuje mrak, pitanje je samo kako ćemo ga poraziti”, kazao je.

Bahreinski ministar vanjskih poslova, šejh Khalid bin Ahmed Al Khalifa, poručio je skupu da će zalivski blok ostati “stup” regionalne sigurnosti i da će predloženi sigurnosni savez koji okuplja Sjedinjene Države, zalivske zemlje, Jordan i Egipat, biti aktviran u narednoj godini.

Bliskoistočna strateška alijansa (MESA) ima za cilj služiti kao sila odvraćanja Irana i ekstremizma, tvrdi Washington. Postoji, međutim, neizvjesnost kako će alijansa zaživjeti uzimajući u obzir produženi spor između Katara i arapskih zemalja predvođenih Saudijskom Arabijom koje su pokrenule bojkot Dohe u 2017.

Saudijska Arabija, Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su trgovinske i putne veze s Katarom u 2017., optužujući ga da podržava njihovog ljutog suparnika Irana i podržava terorizam. Katar negira optužbe i tvrdi da bojkot ugrožava njegov suverenitet, prenosi Reuters.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj