EVROPA SPREMA TAKTIKU ZA KINESKU ŠPIJUNAŽU: Godinama kradu trgovinske tajne, a to im bez muke donosi milijarde

Evropska unija se sprema da se konfrontira Kini zbog alarmantnog nivoa sajber špijunaže iz te zemlje, kada je u pitanju evropska industrija.sorti_kinesko_svevidece_oko_vesti_blic_safe_sto

Odjeljenje za industriju Evropske komisije skicira dokument koji bi trebalo da sumira sve evropske brige o ovom problemu i dođe do novih mjera da odbrani trgovinske tajne tokom mandata koji traje do maja sljedeće godine.

Sajber špijunaža košta Evropu 60 milijardi eura

Evropska komisija se srela sa grupom stručnjaka, zvaničnicima za spoljnu politiku i industrijskim lobistima kako bi razgovarali o EU akcijama za mjesece koji dolaze. Oni su zabrinuti zbog rizika od sajber krađe trgovinskih tajni.

Oni tvrde da se u sektoru manufakture dogodi čak 94 odsto od svih sajber napada u industrijskoj špijunaži i krađi. To znači da sajber špijunaža košta Evropu 60 milijardi eura – broj koji bi se još povećao kada bi evropske kompanije digitalizovale svoje usluge.

Inicijativa komisije je došla poslije “Blumbergove” objave u utorak kako proizvođači u Kini instaliraju čipove tanke kao zrno pirinča u djelove servera, koji pronalaze svoj put na globalnom tržištu. Mikročipovi omogućavaju stranim licima pristup podacima koji se oslanjaju na servere.

Nekoliko tehnoloških firmi je negiralo navode “Blumberga”.

Prethodna saopštenja su upirala prst u Peking, kao svjetski najaktivniji centar sajber špijunaže. Studija iz 2013. godine podiže zastave širom svijeta i vlade su tražile da zaključe dogovore sa Kinom da prekine ovu praksu.

 

Hakuju i kradu ‘industrijske tajne’

SAD su zaključile dogovor sa Kinom 2015. godine. Ali zvaničnici obavještajne službe su se bunili da kineske kolege ne ispunjavaju svoj dio dogovora. U srijedu, Odjeljenje za nacionalnu bezbjednost upozorilo je industriju da Pekingov “Klaudhuper” hakuje i krade industrijske tajne.

Nacrt EU dokumenta predlaže da se Evropska unija, kao i države članice, angažuje slično u pregovorima kao što je dijalog SAD i Kine. Takođe predlaže da bi EU mogla da proširi zahtjev da bilježi sajber ispade kod kompanija izvan kritičkog infrastrukturnog sektora. Dodaje se da se 60 odsto ispitanika slaže da bi ovakav sistem trebalo da postoji širom EU.

U poređenju sa nacionalnim vladama u i izvan Evrope, EU je u prošlosti bila oprezna prilikom ulaska u rasprave. Ipak, evropska industrija je pretjerano anksiozna povodom ovog problema.

Ljudi koji rade u industrijskom sektoru u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj i Holandiji su najviše zabrinuti povodom sajber špijunaže. Njemačka je najjzahvaćenija, čak 17 odsto kompanija je prijavilo krađu osjetljivih podataka između 2015. i 2017. godine.

“Biznis Evropa”, najveći biznis lobi u Evropi, tražio je u četvrtak od EU da izađe iz “strategije odvraćanja neprijateljskih aktera” poput Kine.

– Trebalo bi da se razmotre diplomatske akcije ili ekonomske odmazde. EU može da sarađuje sa SAD, Japanom i drugim drugim ekonomijama, kako bi primijenila politički pritisak – navode iz grupe.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj