FOTO: Nizak vodostaj Dunava blokirao brodove u Mađarskoj, Novosađani šetaju po sprudovima!

Zbog izuzetno niskog vodostaja Dunava gotovo je potpuno stao saobraćaj teretnih plovila kroz mađarski dio te druge po veličini evropske rijeke, objavio je danas Radio-Košut.

Nizak Dunav blokirao brodove u Mađarskoj, Novosađani šetaju po sprudovima

Prema riječima predsjednika Mađarskog saveza za plovidbu unutrašnjim vodama Atile Benčika, nivo Dunava je počeo da opada još u julu, a sada je toliko nizak da mogu da plove samo manje barže, čime je nanijeta velika šteta prevoznicima, prenosi RT Vojvodine.

Zbog rekonstrukcije niza pruga ni željeznica ne može da preuzme svu poručenu robu, a najveća šteta nanijeta je u transportu rude gvožđa, poljoprivrednih kultura, vještačkih đubriva i velikih kontejnera.

Prema podacima Državne službe za mjerenje voda jutros je visina Dunava iznosila kod Komaroma 107, kod Estergoma 93, kod Budimpešte 154, pored Dunaujvaroša 22, Baje 74, a Mohača 72 centimetra.

I vodostaj u Novom Sadu je veoma nizak, a na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vide se građani koji na šetalištu “Štrand” hodaju po sprudovima koji su isplivali nakon povlačenja rijeka, kao i most Sloboda ispod koga nema vode.

Ipak meteorolozi najavljuju da će narednih dana Dunav početi da raste.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj