TRAMP ZATVARA VRATA JOŠ JEDNOM SAVEZNIKU?! Američki predsjednik odgađa posjetu Indiji jer New Delhi kupuje ruski S-400 i ne želi uvesti sankcije Iranu

Američki predsjednik Donald Trump vjerovatno neće putovati u Indiju, gdje je pozvan da kao počasni gost učestvuje u velikoj proslavi Dana Republike početkom 2019. godine, objavile su svjetske agencije pozivajući se na indijske medije.

Ovakav scenarij već se nazirao početkom augusta kada je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders potvrdila “kako je Trump dobio poziv da posjeti Indiju, ali nije donio konačnu odluku o učešću u događaju”. Indijska mreža  NDTV pozivajući se na neimenovane izvore i zvaničnike SAD-a tvrdi da će posjeta biti odgođena. Još uvijek ni Ministarstvo vanjskih poslova Indije ni američka ambasada u New Delhiju nisu komentirali slučaj.

Američki predsjednik u januaru 2019. priprema redovno godišnje obraćanje o stanju nacije, te je to glavni razlog njegovog vjerovatnog ignoriranja posjete New Delhiju, smatraju neki izvori. Međutim, mediji podsjećaju kako su napetosti između New Delhija i Washingtona nastale zbog odbijanja azijske zemlje da na zahtjev američke strane obustavi uvoz nafte iz Irana, posebno od  4. novembra, kada će se početi primjenjivati novi krug američkih sankcija protiv iranskog naftnog sektora.

Također, uprkos prijetnjama i ucjenama od strane SAD-a, New Delhi je 5. oktobra potpisao punopravni ugovor s Moskvom o isporuci pet baterija PVO sistema S-400, što je još jedan od udara na ionako poljuljane odnose Indije i SAD-a.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj