(VIDEO) KAKO SE ŠALE SVJETSKI LIDERI? Merkel, Putin i ‘sibirski kaput’

Sirijska kriza nije bila jedina ‘goruća’ tema o kojoj se raspravljalo na samitu u Istanbulu. Angela Merkel upitala je prvo na ruskom da li  Vladimir Putin ustvari nosi ‘sibirski kaput’, a kasnije je prevela ostalim liderima. Njena šala ubrzo je zarazila korisnike društvenih mreža.

Na jučerašnjem samitu u Istanbulu kamere su zabilježile jednu zanimljivu situaciju, dok su Angela Merkel i Vladimir Putin izlazili napolje. Ruski predsjednik zakopčavao je kaput, a njemačka kancelarka Merkel ga je pitala: “Je li to sibirski kaput?”. Kako je u Istanbulu bilo oko 17 stepeni izgledalo je ironično.

Putin je shvatajući kako se radi o šali  kroz osmijeh promrsio ‘hladno sibirsko Ne’.

Međutim, korisnicima društvenih mreža nije promaklo kako se dva svjetska lidera odlično slažu, pogotovo jer im prilikom bilateralnih sastanaka ne treba prevodilac budući da Putin, kao bivši KGB-ovac tečno govori njemački jezik, a Merkel, koja je odrasla u Istočnoj Njemačkoj,  je osvajala nagrade iz takmičenja na ruskom jeziku.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je na sastanak u Istanbulu doputovao iz Sibira, donio je kao poklon svojim kolegama ribu, bobice, lješnjake i druge lokalne proizvode, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov (Dmitry Peskov), što je njemačkoj kancelarki očigledno poslužilo kao povod da se našali.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj