IZVJEŠTAJ ‘ŽIVA PLANETA’: Čovječanstvo za 44 godine uništilo 60 posto životinjske populacije

Populacija divljih životinja smanjila se za 60 odsto od 1970. do 2014. godine, navodi se u novom izvještaju Svjetskog fonda za prirodu (WWF)koji upozorava na dramatičan, kontinuiran gubitak i promjene u biodiverzitetu. Za izvještaj “Živa planeta”, koji je WWF uradio sa Londonskim zoološkim društvom, praćeno je 4.005 različitih vrsta ptica, riba, sisara, vodozemaca i gmizavaca.

Direktor WWF-a Marco Lambertini rekao je povodom objavljivanja izvještaja da očuvanje prirode treba shvatiti mnogo šire nego što je zaštita tigrova, pandi, kitova…

“Ne može postojati zdrava budućnosti za ljude na planeti poremećene klime, iscrpljenih okeana, uništene zemlje i opustošenih šuma, na planeti lišenoj biodiverziteta”, upozorio je Lambertini.

Nestanak faune bilježi se na cijeloj planeti, ali su neki regioni posebno ugroženi, poput tropskog pojasa.

U 10. izvještaju “Žive planete” zabilježeno je smanjenje populacija divljih životinja za 58 odsto, dok stručnajci u ovogodišnjem izvještaju upozoravaju da se situacija pogoršala sa smanjenjem od 60 odsto.

Zona Južne Amerike i Kariba bilježe “zastrašujuće” smanjenje populacije od 89 odsto za 44 godine, navodi se u dokumentu.

U tom periodu je nestalo 23 odsto faune Sjeverne Amerike i Grenlanda, a u oblasti Evrope, Sjeverne Afrike i Bliskog istoka 31 odsto.

Danas na gubitak biodiverziteta najviše utiču prekomjerno iskorištavanje i poljoprivreda, rezultati povećane potrošnje ljudi. Smanjenju divlje populacije doprinose smanjenje prirodnog staništa, zagađenje i klimatske promjene.

Biodiverzitet je od suštinskog značaja za zdravlje ljudi, blagostanje, hrana i sigurnost, kao i stabilnost ekonomskih i političkih sistema širom svijeta, navodi WWF.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj