PISAT ĆU I NIJEMCIMA I FRANCUZIMA! Vučić: Imam saznanja da će 28. novembra biti formirana Vojska Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na sastanku sa dijelom političkih predstavnika Srba sa Kosova da ima saznanja kada će se formirati kosovska vojska. Kako piše portal “B92”, on je rekao da će to biti učinjeno 28. novembra, kada se obilježava Dan albanske zastave. “Imam saznanja da će 28. novembra biti formirana kosovska vojska”, navodno je rekao Vučić.

Vučić je potom na konferenciji za medije rekao da “nas očekuje veoma težak mjesec” i da je “kao predsjednik Republike zabrinut”. Govorio je o tome da Albanci “na silu pokušavaju da otmu mrežu za prijenos električne energije od Novog Pazara ka sjeveru Kosova”.

“Oni protivpravnim putem pokušavaju to da urade i da optuže našu EMS da sprječava slobodan promet električne energije. A oni to rade tako što natjeraju Albance da kradu našu struju i kažu da mi nismo u stanju da kontrolišemo to… Mi se ne žalimo na to samo zato da bi mogla da ostane naša prenosna mreža. Hoće da nas izbace i da kažu da je glavni operater albanski KOST. Vrše pravno nasilje, ja ću pisati pismo i reći ću i Nijemcima i Francuzima o tome. To bi bio skandal velikih razmjera. Dogovor je bio da postoje dvije kompanije koje će da osnuje Zajednica srpskih opština, ali ono hoće da preuzmu sisteme Valač i Gazivode i da kažu da je to imovina nezavisne države Kosovo”, rekao je Vučić.

Potom je potvrdio da postoji plan da se 28. novembra proglasi “Vojska Kosova”.

“To je suprotno i njihovom ustavu i duhu svih sporazuma i Rezoluciji 1244 i Kumanovskom i Briselskom sporazumu i Briselskom dogovoru sa NATO-om. U međuvremenu ćemo imati i Interpol i raspravu u prištinskom parlamentu. Hoće da ograniče djelokrug rada svoje delegacije, poslije čega se postavlja pitanje smisla dijaloga. Kada sve ovo kažem, jasno vam je u koliko smo teškoj situaciji. Oni su potpuno ujedinjeni, svi Albanci, sve partije. Ja ne želim da moja partija bude ujedinjena sa najgorima u Srbiji, potrebno je jedinstvo naroda, bitće nam potrebna snaga naroda više nego ikada”, rekao je Vučić.

(Global CIR/B92)

Komentiraj