PODGORICA PODIŽE SPOMENIK TITU! “Nije jugonostalgija, nego vjernost antifašizmu”

Skupština Podgorice usvojila je prijedlog gradonačelnika Ivana Vukovića da se u glavnom gradu Crne Gore podigne spomenik Josipu Brozu Titu. Za tu su odluku glasali zastupnici stranke na vlasti i dva od četiri zastupnika Građanskog pokreta URA (GP URA).

Ivan Vuković je rekao da inicijativa o podizanju spomenika Titu ne predstavlja jugonostalgiju, već dokaz da Crna Gora ostaje vjerna antifašističkoj orijentaciji.

“Antifašizam u Crnoj Gori je živ i država nema namjeru da skrene s tog puta“, poručio je Vuković. U Titovo vrijeme, dodao je, režim nije bio demokratski, ali su alternative tom režimu bile mnogo gore.

Zastupnik Demokratske partije socijalista (DPS) Stefan Chulafić rekao je da jeCrna Gora u Titu imala najboljeg prijatelja, izvijestio je portal b92.

“Pod Titovim vodstvom počinje formiranje modernog crnogorskog društva”, rekao je Chulafić.

Zastupnik Demokratskog fronta (DF) Vladimir Bulatović nije podržao inicijativu, navodeći da je 3400 zatvorenika na Golom otoku bilo iz Crne Gore.

Njegov stranački kolega, Miodrag Bešović, rekao je da ne može podržati inicijativu iz mnogo razloga, a jedan od njih je taj što je, kako je rekao Bešović, Tito izdavao direktive za obračun s neistomišljenicima.

Zatupnik GP URA Zoran Mikić podržao je inicijativu o podizanju spomenika, ali je dodao da je ta inicijativa način da DPS skrene pozornost s ključnih tema.

Zastupnica GA URA Jelena Vuković nije stala uz stranačke kolege i podržala inicijativu o podizanju spomenika. “Nostalgija je žalovanje za prošlim zbog loše sadašnjosti“, rekla je.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj