POZVALI RUSIJU DA REAGUJE: Osam evropskih zemalja osudilo organizovanje “nelegitimnih izbora” na istoku Ukrajine, na kojima će se birati lideri samoproglašenih repulika Donjeck i Lugansk

Osam evropskih zemalja je danas osudilo organizovanje “nelegitimnih izbora” na istoku Ukrajine 11. novembra, na kojima će se birati lideri samoproglašenih repulika Donjeck i Lugansk, i pozvalo Rusiju da iskoristi svoj “značajan uticaj” da te izbore spriječi.

“Ako budu održani, ti nelegitimni ‘izbori’ krše sporazume iz Minska i ukrajinski zakon. Pozivamo separatiste da odustanu od svojih planova za te ‘izbore’ i apelujemo na Rusiju da upotrijebi svoj značajan uticaj da spriječi održavanje tih ‘izbora'”, naveli su u zajedničkoj izjavi Francuska, Holandija, Poljska, Švedska i Velika Britanija, evropski članovi Savjeta bezbjednosti UN. Izjavu su potpisali i Italija, Belgija i Njemačka.

U izjavi se navodi da Rusija treba da “odigra svoju ulogu i obustavi finansijsku i vojnu podršku separatistima i povuče svoje trupe i opremu s ukrajinske teritorije”.

Izjavu je pročitala britanska ambasadorka Karen Pierce pred sastanak SB o Ukrajini. Evropljani su tražili da ta sjednica bude iza zatvorenih vrata ali je Rusija insistirala da ona bude javna.

Na izborima u Donjecku će se birati novi lider, pošto je vođa te samoproglašene republike Aleksandar Zaharčenko ubijen u atentatu krajem avgusta.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj