USPORITI MIGRACIJE POBOLJŠANJEM USLOVA U AFRICI: Angela Merkel osniva fond za razvoj Afrike

Njemačka kancelarka Angela Merkel ugostila je u utorak afričke čelnike i obećala osnovati novi razvojni fond za borbu protiv nerazvijenosti kontinenta s kojeg su potekle masovne migracije koje su oblikovale velik dio njezinog dugogodišnjeg vodstva.

Slikovni rezultat za MERKEL FOND ZA RAZVOJ AFRIKE

Merkel je jučer najavila da će se do 2021. povući iz politike, čime je iznenadila mnoge diljem Europe i započela utrku za odabir njezina nasljednika.

Berlinski samit okupio 12 afričkih država

Od summita Compact with Africa zatražila je dokaz o napretku koji je postignut u rješavanju posljedica jednog od definirajućih trenutaka njezinih 13 godina na vlasti – odluka da 2015. otvori vrata Njemačke za više od milijun migranata.

Berlinski summit, na kojemu je sudjelovalo 12 afričkih čelnika, uključujući južnoafričkog predsjednika Cyrila Ramaphosa, etiopskog premijera Abya Ahmeda i predsjednika Ruande Paula Kagamea, projektiran je kako bi se afrički kontinent prikazao kao stabilna destinacija za njemačke investitore.

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde također je prisustvovala sastanku zajedno s dužnosnicima za međunarodni razvoj.

“Mi smo kao Europljani vrlo zainteresirani da afričke države stvore svijetlu ekonomsku budućnost”, rekla je Merkel u uvodnom govoru najavivši fond koji će pomoći malim i srednjim gospodarstvima iz Europe i Afrike pri ulaganju u taj kontinent.

Slikovni rezultat za MERKEL FOND ZA RAZVOJ AFRIKE

Samit bi mogao pomoći Merkelovoj

Njemačka je već predstavila porezne poticaje za tvrtke koje bi otvorile pogone u Africi, odražavajući tako želje Merkel koja smatra da državna pomoć mora dati prostora privatnim ulaganjima ako se žele stvoriti nova radna mjesta.

Ako Merkel uspije osigurati da vodstvo njezine Kršćansko-demokratske stranke prijeđe u ruke saveznika iz stranke centra, kao što je trenutna glavna tajnica Aneegret Kramp-Karrenbauer, mora pokazati da je napredovala u rješavanju stanja koje je prije tri godine dovelo do sudbonosne odluke.

Drugi kandidati, uključujući ministra zdravstva Jensa Spahna ili njenog bivšeg rivala snažno usmjerenog prema poduzetništvu Friedricha Merza, znatno su politički desnije usmjereni i očekuje se kako će htjeti preispitati njezine dosadašnje odluke.

Merkel je predstavila odluku o otvaranju njemačkih granica migrantima koji bježe od rata i siromaštva s Bliskog istoka i Afrike kao neizbježnu nužnost potaknutu dolaskom velikog vala ljudi.

Kriza je uzburkala europsku politiku i obnovila konzervativnu stranku Alternativa za Njemačku (AfD), čiji su zahtjevi za zatvaranje granica migrantima pomogli njihovom ulasku u parlament na prošlogodišnjim izborima.

Usporiti migracije

Međutim, dužnosnici kancelarke vjeruju kako se migraciju može održivo usporiti samo ako se uklone faktori koji potiču nezaposlenost i nestabilnost Afrike, čimbenici koji će samo dodatno biti povećani klimatskim promjenama.

Uspješan ishod summita mogao bi pomoći ojačati Merkel odluku da ostane kancelarka i nakon odstupanja s čela stranke, a mogao bi utišati i njezine koalicijske partnere bavarske konzervativne stranke CSU i Socijaldemokrate (SPD).

Sve tri stranke pretrpjele su velike gubitke na regionalnim izborima ovog mjeseca, zbog čega su u strankama nastali interni pritisci u želji za promjenom vodstva ili prekidanjem koalicije.

Objavljeno u:

Komentiraj