BOLSONARO NAJAVIO: Brazil seli ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem

Novoizabrani predsjednik Brazila Žair Bolsonaro izjavio je da namjerava preseliti Ambasadu Brazila iz Tel Aviva u Jerusalem.

Brazil bi time postao druga velika država koja je to učinila, poslije SAD-a. Bolsonaro je u intervjuu izraelskom listu “Hajom” rekao da Izrael odlučuje o tome gdje se nalazi njegov glavni grad.

– Kada su me pitali tokom kampanje da li bih to uradio ako postanem predsjednik, odgovorio sam – da, onaj ko odlučuje o glavnom gradu Izraela ste vi, a ne druge zemlje – izjavio je novi predsednik Brazila.

Bolsonaro je poznat kao čvrsti pristalica politike izraelskog premijera Benjamina Netanijahua. Izrael smatra da je cijeli Jerusalem njegov glavni grad, a Palestinci žele da istočni Jerusalem bude glavni grad njihove države.

Međunarodni konsenzus je da status cijelog Jerusalima treba da bude usaglašen kroz pregovore dvije strane. Netanijahu je poslije izborne pobjede Bolsonara rekao da je siguran da će njegov trijumf “voditi ka većem prijateljstvu” naroda Izraela i Brazila i jačanju veza dvije države.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj