DVA DANA UOČI POSJETE KANCELARKE: Premijer Poljske napao medije s njemačkim kapitalom jer ‘utiču na unutrašnja poljska pitanja’

Dva dana prije posjete njemačke kancelarke Varšavi poljski premijer Mateusz Morawiecki optužio je glasila s njemačkim kapitalom da “utiču na unutrašnja poljska pitanja”, pa čak i “napadaju aktualnu vlast u zemlji”.

“Danas su mediji u rukama stranaca, uglavnom Nijemaca. Ti njemački mediji su posebno aktivni tokom kampanje za lokalne izbore”, rekao je predsjednik poljske Vlade za privatnu televiziju Republiku.

Morawiecki je u tom smislu upro prstom u njemačko-švicarsku grupaciju Ringier Axel Springel koja je vlasnik sedmičnika Newsweek Polska, visokotiražnog lista Fakt i informativnog portala Onet, koji su svi odreda kritični prema nacionalističkoj vladi.

Bitka za velike gradove

“U zemljama poput Francuske i Španije bilo bi nezamislivo da se strane zemlje neizravno, putem medija, otvoreno i snažno upliću u kampanju i napadaju aktualnu domaću vlast”, rekao je Morawiecki uoči drugog kruga lokalnih izbora koji su presudni za stranku Pravo i pravda (PiS).

PiS u prvom krugu nije uspio pobijediti u velikim gradovima koje je zadržala liberalna opozicija, među kojima Varšavu, Wroclaw i Lodz. U drugom krugu bitka se ponajprije vodi za Krakow i za Gdanjsk.

PiS, koji je na vlast došao 2015, promijenio je dobar dio vrha stranke i novinara javnih radijskih i televizijskih mreža a danas ističe da treba “ponovo polonizirati” poljska glasila.

 

(Global CIR/AJB/Agencije)

Komentiraj