RUSIJA UPOZORILA IZRAEL: Suzdržite se od provokacija u Siriji, S-300 je stigao!

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je prikriveno upozorenje Izraelu kako bi se trebao uzdržavati od “provokativnih akcija” u Siriji, nakon što je Moskva isporučila protivavionske sisteme S-300 sirijskim snagama, javljaju u četvrtak izraelski mediji.

“Kao što znate, kako bi se povećao nivo sigurnosti ruskog vojnog personala, letova aviona i zaštitili objekti u Siriji, isporuka ruskih protivavionskih sistema S-300 i Poljana D-4 je završena. Sada ruski savjetnici pripremaju sirijsko vojno osoblje za borbeni rad na tim modernim odbrambenim sistemima”, rekao je glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov, u srijedu.

“Vjerujemo kako je preporučljivo za ‘vruće glave’ da adekvatno procjenjuju trenutnu situaciju i regiju i uzdržavaju se provokativnih akcija na teritoriji Sirije.”

Njegovu poruku objavila je i ambasada Rusije u Tel Avivu na Twitteru.

Iako se Izrael ne spominje, izraelski mediji navode kako je to aluzija na obaranje ruskog aviona IL-20 u septembru sirijskim protivavionskim raketama za vrijeme izraelskog napada.

Rusija je odlučila isporučiti Siriji rakete S-300 nakon tog incidenta u kojem je poginulo 15 ruskih vojnika te optužila Izrael za obaranje aviona, tvrdeći kako nije na vrijeme upozorena o planiranom udaru.

Incident je izazvao diplomatsku krizu između Tel Aviva i Moskve, ali je Izrael nastavio izvoditi vojne akcije u Siriji, rekao je u ponedjeljak neimenovani visoki izraelski vojni zvaničnik.

Ministar odbrane Izraela Avigdor Lieberman je izjavio kako “samo zato što se za nešto ne čuje, ne znači da se ne događa”.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj