SAD: Bliži se legalizacija ekstazija za medicinsku upotrebu

Organizacija za legalizaciju psihodeličnih droga uspjela je MDMA, drogu poznatu kao ekstazi, koja se koristi na zabavama, približiti legalizaciji za medicinsku upotrebu, prenosi Beta.

Američka Uprava za hranu i lijekove označila je tu drogu kao potencijalni “proboj” za liječenje post-traumatskog stresnog poremećaja i odobrila poznu fazu istraživanja na do 300 pacijenata, koji će biti posmatrani kasnije ovog mjeseca, tvrdi AP.

Ako taj pokušaj bude uspješan, MDMA bi postao prva psihodelična droga, sada u istoj najrestriktivnijoj kategoriji s heroinom i kokainom, koja bi bila odobrena kao lijek na recept.

Zahtjev za legalizaciju podnijela je Multidisciplinarna asocijacija za psihodelična istraživanja – MAPS.

Dok je cilj da MDMA dobije odobrenje za upotrebu u medicinske svrhe do 2021. godine, ova asocijacija želi da sve psihodelične droge budu dostupne za rekreativnu upotrebu do 2035. godine.

Za kampanju više od 70 miliona dolara

Za kampanju za legalizaciju MDMA je iskorišteno više od 70 miliona dolara, koje su MAPS-u dali bogati pojedinci.

MDMA je ispitivana u medicinske svrhe i prije nego što se počela korisititi na zabavama s elektronskom muzikom 90-ih, pošto može podstaći snažna osjećanja euforije, intimnosti i povezanosti.

Tu drogu je otkrio 1912. godine njemački farmaceut koji je ispitivao kako različite hemikalije mogu kontrolirati krvarenje.

Još nije potpuno jasno kako MDMA djeluje, ali njeni zagovornici tvrde da utječe na dvije hemikalije u mozgu – poput antidepresanata podstiče serotonin, za koji se misli da stvara dobro raspoloženje, a poput amfetamina stimuilira dopamin.

Prema istraživanju MAPS-a, više od 50 posto pacijenata koji su koristili MDMA više nema posttraumatski stresni poremećaj, u odnosu na 23 posto koji su koristili lažne ili tablete s neznatnim količinama MDMA.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj