ZA GODINU DANA 850 OPERACIJA, 10.000 PREGLEDA! Klinika za neurohirurgiju KCUS-a: Nabavljen najsofisticiraniji ‘C luk’, jedini ovog tipa u Bosni i Hercegovini

U toku protekle godine na Klinici za neurohirurgiju KCUS urađeno je 850 složenih operativnih zahvata, te je pregledano 10.000 pacijenata. Zahvaljujući nabavci nove savremene opreme te stručnoj osposobljenosti neurohirurga KCUS, u naredne dvije godine broj operacija povećaće se i do 1100 godišnje.

Mogućnost snimanja u tri dimenzije i povezivanja sa spinalnom navigacijom

Prema riječima šefa Klinike doc.dr. Hase Sefe urađena je kompletna reorganizacija rada, što je dalo odlične rezultate. On ističe da su neurohirurzi KCUS spremni odgovoriti najzahtjevnijim izazovima, iz svih oblasti ove grane medicine.

Novom organizacijom rada smanjili smo period boravka pacijenata u bolnici nakon operacije, te s druge strane povećali broj zahvata i smanjili finansijske troškove. Nabavili smo i novi C luk koji ima mogućnost snimanja u tri dimenzije i povezivanja sa spinalnom navigacijom. Mi smo jedina Neurohirurška klinika u BiH koja ima ovaj sofisticirani aparat. U narednom periodu planirana je i nabavka novog operativnog stola sa karbonskim vlaknima i novog operacionog mikroskopa, čime bi se u cjelosti stavio u funkciju novi C luk“ – naveo je doc.dr.Sefo.

Prim.mr.dr Eldin Burazerović, subspecijalista cerebrovaskularne hirurgije ističe da se na Klinici radi kompletan operativni program iz oblasti cerebrovaskularne hirurgije mozga. Dodaje da je u zadnje tri godine urađeno 250 operativnih zahvata aneurizmi na krvnim sudovima mozga kao i AV malformacija.

„Trenutno se na Klinici radi i endovaskularni program tretmana aneurizmi i AV malformacija u saradnji radiologa i neurohirurga KCUS sa kolegama neuroradiolozima iz Kliničkog centra Ljubljana (Slovenija)“ – kazao je prim.mr.dr Eldin Burazerović.

Klinika za neurohirurgiju KCUS upošljava multifunkcionalni tim hirurga i medicinskog osoblja, te se redovno rade edukacije i stručno usavršavanje. Saradnja Klinike sa Udruženjem neurohirurga u Bosni i Hercegovni, kao i udruženjima izvan naše države znatno je poboljšana u posljedne tri godine.

Naučni skupovi u Evropi i svijetu

Mr.sci.dr. Ibrahim Omerhodžić uposlenik je Klinike za neurohirurgiju i predsjednik Udruženja neurohirurga u Bosni i Hercegovini. On naglašava da je saradnja Udruženja sa Klinikom u posljednje vrijeme na izuzetno visokom nivou.

„Kao vodeća neurohirurška ustanova u državi nastojimo pratiti sve svjetske standarde u Neurohirurgiji. Klinika ima kapacitete da bude lider. Naši neurohirurzi se educiraju u velikim centrima u svijetu, te učestvuju u svim velikim naučnim skupovima u Evropi i svijetu. Troje naših kolega pohađaju četverogodišnje evropske kurseve, za evropsku diplomu pod pokroviteljstvom Evropskog društva neurohirurga. Klinika je zajedno sa Udruženjem dobila organizaciju Evropskog trening kursa 2020. godine, sa učešćem istaknutih evropskih neurohirurga“ – izjavio je dr. Omerhodžić.

Glavna sestra Klinike za neurohirurgiju KCUS, Admira Bandić, DMS navodi da su znatno poboljšani uslovi rada što se direktno odrazilo i na uslove boravka bolesnika.

„Svakodnevno dobijamo pohvale pacijenata,a to je nabolje priznanje našem predanom i odgovornom radu. Uslovi rada su izvrsni, njegujemo dobru i kolegijalnu radnu atmosferu, raspolažemo svim lijekovima i potrebnom opremom.Posebno je značajno da su i sestre uključene u kontinuirani program edukacija, gdje se stečena znanja odmah primjenjuju u radu s bolesnicima. Pratimo sve promjene u oblasti sestrinstva i trudimo se nove načine rada primjeniti na Klinici“ – kazala je Bandić.

U KCUS-u se zbrinjavaju najteži slučajevi iz cijele Bosne i Hercegovine

Generalna direktorica KCUS, prof.dr.Sebija Izetbegović navela je da je nabavka novog C luka nastavak pravilne strategije zanavljanja opreme. Ona ističe da je KCUS najbolji primjer kako se predanim i odgovornim radom mogu ostvariti izvrsni rezultati, koji bi trebali slijediti svi ostali zdravstveni centri.

Nabavkom novog C luka proširen je spektar usluga koje se pružaju na Neurohirurškoj klinici. U protekle 2,5 godine smo na većini klinika zanavljanjem opreme i usavršavanjem kadrova proširili spektar dijagnostičkih i terapijskih usluga, čime smo direktno spriječili bespotrebno izmještanje na liječenje izvan BiH. U KCUS se zbrinjavaju najteži slučajevi iz cijele Bosne i Hercegovine, od kojih se najveći broj operiše na Neurohirurgiji i Ortopediji.

Kupovina nove opreme neophodna je da bismo mogli odgovoriti ovako zahtjevnim zadacima. Sve je veći broj bolesnika iz drugih država koji se odlučuju za neurohirurške zahvate u KCUS, što najbolje govori koliko su naši neurohirurzi uvaženi i van granica naše države. Pokazali smo da smo najbolji zdravstveni centar u BiH, te vodeći u svim oblastima medicine“ – izjavila je prof.dr.Izetbegović.

 

(Global CIR)

Komentiraj