PALESTINCI NEGODUJU ZBOG POTEZA BRAZILSKOG PREDSJEDNIKA: ‘To je provokacija, ilegalna prema međunarodnom pravu’

Palestinci su u petak kritizirali odluku brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara da premjesti svoje veleposlanstvo u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem i taj su postupak ocijenili “ilegalnim”.

“To je provokacija, ilegalna prema međunarodnom pravu. Ona samo destabilizira regiju”, rekla je visoka dužnosnica Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Hannan Achraoui. 

Povijesna pozadina

Izrael drži cijeli grad Jeruzalem svojim glavnim gradom, a Palestinci žele Istočni Jeruzalem učiniti glavnim gradom njihove buduće države.

Izrael je 1967. okupirao Istočni Jeruzalem i zatim ga pripojio, što međunarodna zajednica nije nikada priznala i smatra da status Svetog grada na pregovorima moraju dogovoriti dvije strane te se veleposlanstva onamo ne bi trebala seliti prije postizanja sporazuma.

Tramp pokrenuo lavinu

Američki predsjednik Donald Trump je u prosincu 2017. promijenio višedesetljetni smjer američke diplomacije i priznao Jeruzalem za glavni grad Izraela, nakon čega je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas prekinuo sve veze s Trumpovom administracijom.

Američko veleposlanstvo je premješteno u Jeruzalem 14. svibnja, a slijedile su Gvatemala i Paragvaj koji se naknadno predomislio i vratio veleposlanstvo u Tel Aviv.

Izraelci presretni

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozdravio je u petak odluku “brazilskog Trumpa”, kako nazivaju Bolsonara.

“Čestitam svom prijatelju, izabranom brazilskom predsjedniku Jairu Bolsonaru, na njegovoj nakani da preseli brazilsko veleposlanstvo u Jeruzalem”, napisao je i dodao: “Povijestan, ispravan i uzbudljiv korak”.

Brazilski Tramp

Bolsonaro je izrazio slaganje sa SAD-om u nekoliko vanjskopolitičkih pitanja kritizirajući ljevičarski režim u Venezueli i kinesku ekonomsku moć. Taj bivši vojni časnik, koji je uvjerljivo pobijedio na nedjeljnim predsjedničkim izborima, prisegnut će na dužnost 1. siječnja.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj