TRAMP USAMLJEN U NAMETANJU SANKCIJA IRANU! EU, Velika Britanija, Francuska i Njemačka: Zaštitit ćemo kompanije koje posluju s Iranom unatoč američkim sankcijama!

U zajedničkoj izjavi Europske unije, Francuske, Njemačke i Velike Britanije, rečeno je kako te države žele zaštititi europske tvrtke koje posluju s Iranom i žale zbog odluke Washingtona o ponovnom uvođenju sankcija, a koje će na snagu stupiti već u ponedjeljak 5.studenog.

Ponovno uvođenje sankcija je dio širih napora Donalda Trumpa, kojima želi natjerati Iran da obuzda nuklearni program i program projektila te podršku svojim štićenicima u Jemenu, Siriji, Libanonu i drugim djelovima Bliskog istoka.

“Naš je cilj zaštititi europske ekonomske aktere koji imaju legitimnu trgovinsku razmjenu s Iranom u skladu s europskim zakonodavstvom i rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 2231″, rekli su visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini i ministri vanjskih poslova te ministri financija Njemačke, Velike Britanije i Francuske.

Sjedinjene Države su u petak potvrdile da će u ponedjeljak ponovo uvesti najstrože sankcije Teheranu koje će obuhvatiti naftu i banke.

Riječ je o sankcijama kojima će se svim zemljama i tvrtkama koje i dalje budu kupovale iransku naftu i poslovale s bankama Islamske Republike onemogućiti pristup američkom tržištu.

“Cilj je da režim ostane bez prihoda kojima se koristi kako bi sijao smrt i uništenje diljem svijeta”, rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo.

No osam zemalja moći će kupovati iransku naftu još najmanje šest mjeseci, “ali samo zato što ulažu velik napor kako bi svoj uvoz sirove nafte dovele na nulu”, rekao je.

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

Komentiraj