NAJAVIO JAČANJE ODNOSA SA UKRAJINOM, ALI I SASTANKE SA TRAMPOM I PUTINOM! Erdogan: Ne priznajemo nezakonitu aneksiju Krima

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, koji se danas u Istanbulu sastao s ukrajinskim kolegom Petrom Poroshenkom, nakon sastanka je poručio kako Turska ne priznaje ilegalnu aneksiju Krima, te da će nastaviti jačati svoje odnose s Ukrajinom.

Slikovni rezultat za erdogan poroshenko

Erdogan i Poroshenko sastali su se danas u palati Mabeyn u Istanbulu. Nakon bilateralnog sastanka, održan je i Sedmi sastanak Vijeća za stratešku saradnju na visokom nivou Turske i Ukrajine. Nakon toga, Erdogan i Poroshenko su govorili na zajedničkoj konferenciji za novinare.

“Nastavit ćemo jačati naše odnose s Ukrajinom”, poručio je Erdogan nakon stastanka,  te dodao: “Ponovo smo naglasili da ne priznajemo i nećemo priznati nezakonitu aneksiju Krima.”

Erdogan je istakao kako je tokom sastanka bilo govora i o sukobima na istoku Ukrajine, a u vezi s tim je ponovio stav Turske. “Naša želja je da se sukobi na istoku Ukrajine što prije riješe mirnim i diplomatskim metodama”, poručio je Erdogan.

Podsjetio je kako je tokom sastanka bilo govora i o regionalnim temama, te naglasio kako je Turska snažno potvrdila svoj stav kada je riječ o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političkog jedinstva Ukrajine.

Okončati djelovanje FETO-a

Jedna od tema o kojima se razgovaralo tokom današnjih susreta je i borba protiv terorističke organizacije FETO, a Erdogan je kazao kako je Ukrajina kao prijateljska zemlje dala podršku Turskoj.

“Vjerujem da će se u narednom periodu naša saradnja nastaviti u kontekstu potpunog okončanja djelovanja FETO-a u Ukrajini”, poručio je Erdogan.

Na pitanje novinara u vezi s posljednjim telefonskim razgovorom s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, Erdogan je kazao kako je tokom razgovora bilo riječi o situaciji na sjeveru Sirije.

“Naš cilj je da pripadnici terorisitče organizacije PYD/YPG što prije napuste grad Manbij”, podvukao je Erdogan.

Ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko kazao je kako je Sedmi sastanak Vijeća za stratešku saradnju na visokom nivou Turske i Ukrajine bio veoma učinkovit.

Dodao je kako je tokom sastanka bilo govora i o skorom potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini između dvije zemlje.

Sastanci sa Putinom i Tampom u Parizu

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan danas je izjavio da se planira, tokom posjete Parizu ovog mjeseca, sastati sa ruskim i američkim kolegama, Vladimirom Putinom i Donaldom Trampom, javlja Tas s.

“Međunarodni sastanak biće održan 10. i 11. novembra u Parizu, a njemu će prisustvovati i Tramp. Imaćemo priliku da se sastanemo licem u lice i razgovaramo o različitim pitanjima. Biće moguć i razgovor istog formata sa Putinom”, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Ankari.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj