SPREMAJU OZBILJAN UDARAC TRAMPU: Šta se dešava unutar tajnog kluba milionera koji finansira mrežu organizacija pod nazivom ‘Demokratska alijansa’?

Većina mladih Amerikanaca nikada nije čula za nevladinu organizaciju “Demokratska alijansa” (Democracy Alliance), mrežu organizacija koja kordinira svoje donacije političkim organizacijama. Upravo ova organizacija ključna je u naporima tajnog kluba milionera koji žele da promijene političku sliku na predstojećim izborima za Kongres.

Donatori “Demokratske alijanse” plaćaju članarinu u organizaciji i obavezuju se da daju najmanje 300.000 dolara godišnje za finansiranje drugih organizacija koja grupa odobrava. Donori su uspjeli da zadrže tajnost i malo šta je o njima poznato. Poznato je da su dio ovog kluba milijarderi i filantropi Džordž Soroš i Tom Štajer, a još nekoliko poznatih imena su i Donald Sasaman osnivač hedž-fonda “Paloma Fund” i preduzetnik Tim Gil.

Oni se nadaju da organizacije koje finasiraju mogu uraditi bolji posao u dopiranju do mladih i marginalnih grupa u državama koje su liberalima dugo bile van domašaja.

To je ujedno i taktika za rušenje Donalda Trampa 2020. godine – angažovanjem novih glasača iz država širom juga Sjedinjenih Američkih Država, umesto borbom protiv republikanaca za glas starijih bijelaca iz “Pojasa hrđe”. Ako se investicija isplati na izbornim rezultatima sljedeće nedjelje, grupa bi mogla da dobije više država nego tokom predsjedničkih izbora.

Primjer organizacije koja se finansira na ovaj način je “Living United for Change” (LUCHA) iz Arizone, koja nudi mješavinu imigracionih usluga, lobiranja o pitanjima kao što je krivično pravosuđe i rad da se registruju i glasaju birači iz grupa sa niskom sklonošću izlaznosti, poput Latinoamerikanaca.

U Arizoni, poput ostatka zemlje, mladi i latino glasači glasaju procentualno manje od starijih birača. Jedan izvještaj o izborima 2016. godine otkrio je da milenijalsi (rođeni pred kraj vijeka) čine 19 odsto glasača u Arizoni, dok su glasači iz “bejbi bum generacije” (rođeni pedesetih i šezdesetih godina) činili 37 odsto birača, iako država ima više stanovnika iz grupe milenijalasa.

Dio problema je, kako smatraju u “Demokratskoj Alijansi”, i to što se oni koji učestvuju u kampanjama i sami kandidati pojavljuju sezonski i onda odlaze. Finansiranjem organizacija, “Demokratska Alijansa” se nada da može da pomogne grupama poput LUCHA u Arizoni, i drugim u Novom Meksiku, Floridi, Virdžiniji i Minesoti, da podstaknu birače da izađu na naredne izbore.

Demokrate već dvije godine raspravljaju o tome kako da reaguju na pobjedu Donalda Trampa 2016. godine. Od tada, “Demokratska alijansa” i njeni donori trude se da izgrade mrežu organizacija koje su promovišu ideju da fokusiranje na žene i manjine može dovesti do pobjede za demokrate. Jedan demokratski strateg je u to vrijeme opisao grupu kao “društveni klub za gomilu bogatih bijelih donatora i zvaničnika sindikata koji piju vino i čitaju bilješke, dok Demokratska stranka sagorijeva oko njih”.

– “Nova američka većina” je jedan dio strategije na koju demokrate treba da se usredsrede, ali ona može biti uspješna samo u određenim državama i okruzima. Čak i tamo, takođe morate ubijediti ljude koji su van te grupe – kaže za “Politko” Lanae Erikson, potpredsjednica think tanka “Treći put”.

Kim Anderson, potpresjednik grupe “Demokratska alijansa” kaže da je ta grupa zainteresovana da osvoji glasače iz Pojasa Hrđe, iako je većina nastojanja trenutno fokusirana na različite države sa juga.

Prvi sljedeći izbori bit će održani 6. novembra, kada se biraju zastupnici koji sjede na Kapitol Hilu i u gotovo svim parlamentima saveznih država i guverneri 36 od 50 američkih saveznih država. Uticaj ovih izbora mogao bi biti veliki. Kad bi demokrate osvojile većinu, vjerovatnoća pokretanja procedure opoziva Donalda Trampa jako bi porasla.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj