UZALUD VAM TRUD SVIRAČI! Prof.dr. Sebija Izetbegović odličnog zdravstvenog stanja i raspoloženja obavlja redovne zadatke na KCUS-u

Posljednjih nekoliko dana neodgovorni pojedinci i mediji po ko zna čijem nalogu ponovo dezinformišu  bh. javnost i izlažu medijskom linču predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i direktoricu  Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Sebiju Izetbegović. Pritom se nijedan medij nije udostojio provjeriti ‘mahalske priče’ direktno na KCUS-u, kako  bi se cijela stvar odmah razriješila.

Ovaj put je nečija bujna mašta iskonstruirala čitavu dramu prema kojoj je navodno  u uslovima stroge tajnosti evakuirano jedno odjeljenje KCUS-a kako bi ljekarska ekipa, pojačana ‘specijalistom plastične hirurgije iz Beograda’, izvršila operaciju na misterioznom pacijentu.

Morbidna konstrukcija

Ta morbidna konstrukcija kasnije je proširena navodnim ‘informacijama’ o pacijentu, koje su puštene već sljedećeg dana, da bi se na koncu ispostavilo kako se navodno radi o supruzi još uvijek predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića, a ne o njemu kako se prvobitno govorilo.  Otišli su toliko daleko da nisu ni primjetili nelogičnosti u svojim konstrukcijama, kada su ustvrdili kako je misteriozni ‘specijalista plastične hirurgije iz Beograda’ obavio operaciju koju u normalnim uslovima obavljaju specijalisti abdominalne hirurgije i ginekolozi akušeri.

Veoma je interesantno kako su dezinformacije o misterioznoj operaciji i navodno ugroženom zdravstvenom stanju prof. dr. Sebije Izetbegović  prenijeli gotovo svi značajniji regionalni mediji, što će mnoge navesti na zaključak kako se cjelokupna hajka na direktoricu KCUS-a i provodi i dirigira iz jednog centra, a da je taj centar, sa druge strane, u dosluhu sa beogradskim i zagrebačkim ‘novinarskim podzemljem’. Sve u svemu, nijedan izvještaj nije sadržavao informaciju tipa, ‘navode medija smo provjerili na KCUS-u, gdje su ih potvrdili ili demantovali’. Ništa od toga, samo puka senzacija i nagađanja.

Prof dr. Sebija Izetbegović u uobičajenoj radnoj atmosferi

Prof. dr. Sebija izetbegović je u odličnom zdravstvenom stanju i evidentno dobrom raspoloženju danas obavila veliku vizitu na nekoliko klinika. Vedru i nasmijanu vidjelo ju je na stotine kolega i kolegica, ali i pacijenata, čime je na najbolji način obesmišljena na lažima konstruirana medijska senzacija u protekla tri dana. Rođak autora ovog članka, koji je pripreman za operativni zahvat vidio je prof.dr. Sebiju Izetbegović oko 13h na Klinici za anesteziju i reanimaciju dok je obavljala uobičajene radne aktivnosti.

Ovo je obradovalo sve njene radne kolege koji su se u momentima našli zbunjeni medijskim natpisima, budući da je KCUS već počeo da se oporavlja od dubioza u kojima su ga ostavili prethodni menadžmenti i već dvije godine tamo iz dana u dan vlada sve bolja atmosfera. Nakon nekoliko decenija stagnacije ili smanjenja,  novi menadžment KCUS-a povećao je plaće i koeficijente stručne spreme uposlenicima, a profesorica Izetbegović je prva direktorica KCUS-a koja je medicinskim sestrama priznala koeficijent VSS.

Politička pozadina?

Zašto je onda pojedinim medijima trebala lažna senzacija i ko ju je naručio, nemamo preciznih saznanja, ali javnost već pretpostavlja da je uzrok, u najmanju ruku, političke prirode.

Naime, menadžment najveće zdravstvene institucije u BiH je proteklih mjeseci obračunavajući se sa javašlukom, mitom i korupcijom, sasvim opravdano uručio otkaze pojedinim ljekarima i medicinskim radnicima što je poprilično ‘ošamutilo’ određene političke, ali i neke druge centre moći povezane sa privatnim zdravstvenim sektorom.

Sa druge strane, SDA kao najznačajnija politička stranka u BiH trenutno razgovara o formiranju vlasti na različitim nivoima sa različitim političkim opcijama, a neko se očigledno sjetio da pokretanjem novog linča predsjednika Izetbegovića i jedne od najistaknutijih članica stranke pokuša izvršiti pritisak i usmjeriti stranačko rukovodstvo u željenom pravcu.

Također, ne smijemo smetnuti s uma kako se bliži i kongres SDA na kojem se treba birati novo rukovodstvo i nekome je očigledno bio cilj diskreditirati prof.dr. Sebiju Izetbegović i Bakira Izetbegovića (za kojeg su također pisali da je navodno bolestan) ukoliko se požele kandidirati za neku od najvažnijih stranačkih funkcija, za šta očigledno imaju podršku stranačke baze.

Sve u svemu, neopravdana i lažna hajka na predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i prof. dr. Sebiju Izetbegović još jedna je potvrda kako neki moćni krugovi žele disciplinirati prije svega bošnjačke predstavnike koji imaju znanje i sposobnost stvari pokrenuti nabolje. Sama činjenica da se informacija o ‘misterioznom pacijentu’ prvo pojavila u listu koji trenutno djeluje i više nego opoziciono upućuje na izvjesnu političku pozadinu cijelog montiranog slučaja.

 

(Global CIR/A. Jašarević)

Objavljeno u:

Komentiraj