RIZIKOVALI DA IZAZOVU RAT: Ruski avion ‘upao’ na najveću vježbu NATO-a nakon završetka ‘Hladnog rata’

Ruski ratni avion upao je na najveću vojnu vežbu NATO-a od završetka Hladnog rata, javljaju britanski mediji. Ocenjuju da su Rusi rizikovali da takvim incidentom izazovu rat sa 29 članica Alijanse.

Kako navode, vojnici na američkom komandnom brodu “Mount whitney” okupili su se palubi za zajedničku fotografiju, kada su se pojavila dva aviona Tupoljev TU-142 kod norveške obale.

“Oni nas posmatraju i mi njih posmatramo”, rekao je pukovnik Gart Manger iz britanske Kraljevske mornarice, zadužen za operativne dužnosti na brodu američke ratne mornarice.

Međutim, britanski admiral Guy Robinson, „spušta loptu“.

Rusija: Planirani let u neutralnim vodama

„Mi smo na moru, svako ima pravo da bude ovde. Ovo su međunarodne vode, međunarodni vazdušni prostor“, rekao je Robinson.

Rusi su potvrdili da su dva aviona Tu-142 izvela prethodno planirani let u neutralnim vodama norveškog mora.

Pentagon tvrdi da je ruski avion preleteo svega 500 metara od američkog ratnog broda, koji učestvuje u najvećim vojnim vežbama NATO od završetka Hladnog rata, zajedno sa 50.000 vojnika, 65 brodova, 250 letilica….

Britanski mediji podsećaju da je prošle nedelje Moskva objavila da će testirati rakete u regionu tokom vežbi NATO, koje je nazvala “antiruskim” vežbama.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj