RUSIJA GOMILA ZLATNE REZERVE: U protekla tri mjeseca kupili su čak 99 tona zlata, a objasnili su i zašto

U protekla tri mjeseca u svijetu je kupljeno više od 148 tona zlata, što je za čak 22 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Prema podacima Svjdetskog vijeća za zlato (World Gold Council), najviše zlata u protekla tri mjeseca kupila je Rusija – čak 92 tone, a potom Turska koja je kupila 18,5 tona, piše portal RT.

Time je, piše RT, Rusija premašila dosad najveću količinu zlatnih rezervi – 2 tisuće tona koliko je imala 1941. godine. Rusija sada posjeduje čak 17 posto svjetskih zaliha zlata čija je ukupna vrijednost procijenjena na više od 78 milijardi dolara.

Zlato umjesto američkih dolara

Osim Rusije i Turske, svoje zlatne rezerve proteklih su mjeseci značajno povećali i Kazahstan, kupivši 14,4 tona, te Indija i Poljska svaka kupivši po 13,7 tona zlata.

“Ovo je rastući trend. U posljednjih pet godina zemlje povećavaju udio zlata u svojim rezervama istodobno smanjujući udio dolara. Ulaganja u američke vrijednosne papire u rekordnom su padu i mislim da će taj trend biti nastavljen”, kazao je da će se taj trend nastaviti”, izjavio je Anatolij Aksakov, predsjednik Odbora za financijska tržišta ruskog parlamenta Dume.

Godine 2010. Rusija je imala u svojim državnim rezervama 176 milijardi američkih dolara. Sada je taj iznos smanjen na jedva nešto više od deset milijardi, a Rusija se okrenula državnim rezervama u zlatu umjesto u dolarima. Ruski stručnjaci smatraju da je zlato stabilniji resurs.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj