(VIDEO) UMRO U 36. GODINI SA SAMO 35 KILOGRAMA! Prije 24 godine napustio nas je Milan Mladenović: Posljednji dan poznatog muzičara krije bolnu priču

Prije 24 godine na današnji dan preminuo je Milan Mladenović, kultni rock muzičar čije je stvaralaštvo obilježilo živote generacija.

Rođen je u 21.septembra 1958. godine u Zagrebu. Kad je Mladenović imao šest godina njegova porodica se preselila u Sarajevo, a sa 12 godina već je živio u Beogradu.

Prva asocijacija na Mladenovića većini je EKV, ali uticaj koji je ovaj kultni muzičar imao na ex-Yu rock’n’roll puno je širi. Dio pokreta novog talasa Mladenović je postao već krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka, sa svojim prvim bendom Limunovo drvo.

Ali, prava prekretnica dogodila se 1980. godine kada je Mladenović, s Dragomirom Mihajlovićem, Dušanom Kojićem i Ivanom Vidovićem, osnovao bend Šarlo Akrobata čije su četiri pjesme uvrštene na kultnu kompilaciju „Paket aranžman“.

Djevojke su za njim ludjele, a o njegovom ljubavnom životu puno se spekulisalo jer ga je vješto skrivao.

1992. godine s članovima grupa “Partibrejkers” i “Električni orgazam” formirao je sastav “Rimtutituki”, čija je muzička aktivnost koncentrisana na antiratnu propagandu, i sa kojim je snimio singl “Slušaj ‘vamo!”.

Singl je objavio Radio B92, a promovisan je koncertom na kamionu koji je kružio ulicama Beograda.

U augustu 1994. godine, nakon nastupa u Budvi, prebačen je u bolnicu gdje mu je otkriven rak gušterače.

Umro je na današnji dan u beogradskoj bolnici, u 36. godini sa samo 35 kilograma.

Misteriozne smrti članova benda?

Autorka knjige “Osjećanja, O. Sjećanja” Lidija Nikolić, koja je bila bliska prijateljica klavijaturistkinje Ekatarine Velike,Margite Stefanović, otkrila je kako je otišao Milan Mladenović.

“Mada je navikla da se suočava s gubicima, doživjela je smrt roditelja i mnogih prijatelja, smrt Milana je potpuno poremitila Margitu. Dan prije Milanove smrti, 4. novembra 1994. godine Magi je bila u svom stanu na Slaviji. Zazvonio je telefon. “Možeš li da dođeš do nas? Milan samo hoće tebe da vidi”, vapila je Milanova mama Danica. Magi je odmah uhvatila taksi i otišla do stana Mladenovića na Novom Beogradu. Milan je ležao u krevetu. Bilo je mračno.

“Nemoj da plačeš, sve smo ovo znali”, rekao je Milan. Zatražio je da stavi glavu u krilo kod Margite i da ga mazi po glavi. To su često radili. Zaspao joj je u krilu. Ostala je nekoliko sati sama s njim. Na rastanku mu je rekla “Vidimo se sutra”. Nije joj ništa odgovorio. Samo je nježno pogledao. Sutra je preminuo”, ispričala je Lidija Nikolić Margitino svjedočenje o posljednjem Milanovom danu.

O Mladenoviću su ispričane brojne priče i snimljeni dokumentarni filmovi. Ime Milana Mladenovića danas nose ulice u Beogradu, Zagrebu i u  Podgorici.

U Podgorici postoji i mnogo grafita sa njegovim likom.

Najveći je preko puta Pravnog fakulteta. Lijeva strana portreta ukrašena je čuvenim čuveni stihovima Mladenovića “Ovo je zemlja za nas, ovo je zemlja za sve naše ljude. Ovo je zemlja za nas, ovo je zemlja za svu našu decu”.

Sa desne strane nalazi se citat, kojim se završava biografija slavnog rokera “Dječak iz vode”, autora Flavia Rigonata:

“Za kraj bih rekao samo da mi ni u kom slučaju nije žao što sam sve ove godine protraćio na tako neozbiljnu stvar kao što je rokenrol, i mislim da poštenije i iskrenije nisam mogao da potrošim sve te godine”.

Mnogi ovdašnji muzičari smatraju da je Ekatarina Velika jedan od najznačajnijih bendova na prostoru bivše Jugoslavije i na jugoslovenskoj rok sceni uopšte. Iako su dugo borio sa zavisnošću od narkotika, Milan je do samog kraja sačuvao vedar duh iako je većina njegovih stihova obojena gorkim i oporim tonom. Na neki čudan vizionarski način predvidio je sva dešavanja koja će kasnije uslijediti na tlu bivše SFRJ.

Najapsurdnija činjenica jeste i da je 80 odsto članova, bližih saradnika i prijatelja EKV-a mrtvo. Basista Bojan Pečer umro je u Londonu od srčanog udara 13. oktobra 1998. godine, a klavijaturistkinja Margita Stefanović 18. septembra 2002. godine u Beogradu. Uzrok njene smrti nikada nije zvanično potvrđen, mada se vjeruje da je umrla od posljedica intravenoznog korištenja droge. Ostali članovi benda preminuli su od side, Ivan Vidović 1992. i Dušan Dejanović 2000. godine što čini tragediju ovog benda još većom.

Uprkos svemu legenda i o njima i dalje živi istom snagom kao i osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

(Global CIR)

Komentiraj