EU PREGOVARAČ ‘UTJEŠIO’ LONDON: Velika Britanija će nakon Brexita, kao i sve treće zemlje, moći ponovo aplicirati za povratak u EU!

Pregovarač Evropske unije u procesu izlaska Velike Britanije (Brexit) Michel Barnier izjavio je kako će zvanični Londom po završetku procesa moći aplicirati za ponovno članstvo u Uniji.

“EU je spremna na ustupke, ako Velika Britanija bude voljna pomjeriti svoje crvene linije u procesu Brexita. Uporedo s tim, nakon Brexita, Velika Britanija će moći kao i sve treće zemlje da aplicira za ponovno članstvo u Uniji”, poručio je Barnier danas iz Brisela.

Sve je izglednije da će Velika Britanija napustiti Evropsku uniju bez postizanja sporazuma o budućim odnosima između Londona i Brisela. Barnier je danas kazao da bi takav scenario doveo u neizvjestan položaj ljude koji žive i rade u Velikoj Britaniji, a koji dolaze iz zemalja članica EU-a.

Referendumom u junu 2016. godine Velika Britanija odlučila je napustiti EU, a dvogodišnji proces istupanja zvanično je počeo 29. marta prošle godine. Iako su pokrenute brojne peticije za održavanje novog referenduma, britanska premijerka Theresa May ustrajna je u provedbi Brexita i istupanju iz bloka zaključno s 29. martom naredne godine.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj