FOTO: Yugo se ‘vratio’ kao GT sa 600 KS

Koliko god omalovažavali legendarni Yugo, činjenice su neprikosnovene, a to je da je taj auto upravo jedan od najuspješnijih industrijskih proizvoda u povijesti bivše Jugoslavije.

1980-ih Yugo, točnije deseci tisuća tih automobila, stigli su na velike američke ceste i pokušali doći do kupaca inovativnim pristupom koji je podrazumijevao jeftinu i pouzdanu arhitekturu, odlična manevarska svojstva i izuzetno niske troškove vlasništva. Ideja je bila odlična, no u praksu su je puno bolje proveli neki drugi proizvođači.

Yugo se sada vraća u Ameriku, i to kao hibridna izvedenica koja kombinira dizajn legendarnog Stojadina s potencijalom Mustanga. “Pozdravite se s malim, jeftinim i ponižavanim Yugom”, poručuje nam njegov autor Mihael Merkler iz Gostivara u Makedoniji u čijoj glavi je nastao ovaj YUGO GT 5000 Concept.

S obzirom na to da se ipak radi o pomalo subjektivnom projektu za ovog autora kojem je prvenstveni cilj vjerojatno bila zabava, prepuštamo vas ovim renderima i mašti. Jer samo tamo ćete naći stražnji difuzor na jednom Yugu, ili pak 20 inčne naplatke. U svakom slučaju, s obzirom na nakladu koju su Yugo, Stojadin i ostatak ekipe iz Zastave imali, jedan retro model bi itekako imao smisla. U Fiatu to jako dobro znaju.

(Global CIR/Index)

Komentiraj