NJIHOV CILJ JE REMEĆENJE RAVNOTEŽE U SVIJETU! Erdogan: Ankara se neće povinovati američkim sankcijama protiv Irana

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu kritizirao je ponovno uvođenje sankcija Iranu, nazivajući potez Washingtona jednostranim, opasnim i nerazboritim. On je rekao da bi se, umjesto toga, trebalo posvetiti dijalogu.

Tokom posjete Tokiju, Cavusoglu je novinarima rekao da se Turska protivi sankcijama, jer one ne daju rezultate. “Izolacija Irana je opasna, a kažnjavanje iranskog naroda nije fer”, istakao je on, prenijela je agencija AP.

Teheran najavljuje da će ih kršiti i nastaviti prodavati svoju naftu.

Rohani: Iran će nastaviti da prodaje svoju naftu

Iran će nastaviti da prodaje svoju naftu i kršit će sankcije koje su mu ponovno uvele Sjedinjene Američke Države u vitalnom energetskom i bankarskom sektoru, izjavio je iranski predsjednik Hasan Rohani.

“Amerika želi našu prodaju nafte svesti na nulu, ali mi ćemo prodavati naftu i kršit ćemo sankcije”, rekao je predsjednik Rohani ekonomistima na sastanku koji je državna televizija uživo prenosila.

“Amerika napada našu ekonomiju a glavna meta njegovih sankcija je naš narod”, rekao je predsjednik Rohani i dodao:

“Amerikanci trebaju znati da razbojničkim stavom ne mogu poraziti iransku naciju. Ovo što Amerikanci rade je prvobitno usmjereno na narode, kompanije i druge vlade u svijetu. Oni sada trebaju shvatiti da nije samo Iran gnjevan i bijesan na ovakvu vrstu politike Bijele kuće. Isti osjećaj sada imaju evropske vlade i kompanije”, rekao je Rohani.

Šef iranske diplomatije Mohamed Džavad Zarif u intervjuu za američki ‘USA Today’ naveo da bi pregovori sa Vašingtonom mogli početi jedino u slučaju da Bijela kuća promijeni svoju neprijateljsku politiku prema Iranu ali da se pregovori vode u atmosferi međusobnog poštivanja.

– Iran sa Amerikom nije postigao sporazum na dvije stranice, nego se radi o važnom sporazumu od 150 stranica. Međutim, trenutna administracija je odlučila da ga jednostrano i ilegalno napusti, rekao je šef iranske diplomatije.

U međuvremenu, američki državni sekretar Majk Pompeo je kazao da će biti kažnjene one zemlje koje budu nastavile trgovinsku i ekonomsku saradnju sa Iranom.

Takođe, osam zemalja je izuzeto ovog puta iz američkih sankcija Iranu među kojima su Kina, Italija, Grčka i Južna Koreja.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj