BREXIT ZAPEO NA PITANJU SJEVERNE IRSKE! May: Nećemo sporazum po svaku cijenu; EU: Nećemo sporazum sa “tvrdom” granicom prema Irskoj

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) izjavila je danas da neće postići dogovor o Brexitu sa Evropskom unijom “po svaku cijenu”, u trenutku kada su dvije strane u ćorsokaku zbog irske granice. Mej je izvijestila vladu o napretku sporazuma o izlasku Velike Britanije iz EU, prenio je AP.

Razgovori su zapeli na pronalaženju rješenja o nepostojanju carinskih ispostava ili drugih provjera na granici između Sjeverne Irske, koja je dio Velike Britanije, i članice EU Republike Irske.

Prema riječima portparola britanske premijerke Džejmsa Sleka, Mej je rekla ministrima da je ubijeđena da će biti postignut sporazum, ali da “iako Velika Britanija treba da osigura postizanje izlaznog sporazuma što je prije moguće, to ne treba da bude urađeno po svaku cijenu”.

Britanska premijerka izjavila je sinoć da je sporazum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije 95 odsto gotov, dok novo istražživanje koje je naručila televizija “Channel 4” pokazaje da bi 54 odsto Britanaca danas glasalo za ostanak u Uniji, prenio je Rojters.

Iz kabineta Mejove je saopšteno da je ona uvjerena i da će rješenje oko Sjeverne Irske, koji je trenutno tačka neslaganja u pregovorima o Brexitu, biti pronađeno do roka za postizanje sporazuma koji ističe u martu naredne godine.

Televizija “Channel 4” objavila je da bi u slučaju ponovljenog glasanja o izlasku iz EU svega 46 odsto Britanaca to podržžalo, za razliku od referenduma održžanog u junu 2016. godine kada je odluka o Brexitu donijeta uz 51,9 odsto glasova “za” i 48,1 odsto onih koji su bili “protiv”.

EU: Nema sporazuma sa tvrdom granicom prema Republici Irskoj

Evropska unija neće zaključiti izlazni sporazum sa Velikom Britanijom i dati Londonu tranzicioni period nakon Brexita bez sporazuma koji sprječava “tvrdu” granicu sa Irskom, izjavio je glavni pregovarač EU o izlasku Velike Britanije iz Unije Mišel Barnije.

Na konferenciji za novinare u Bratislavi, Barnije je rekao da će tražiti da se postigne dogovor cjelokupnog 100 procentnog nacrta sporazuma o Brexitu sa Londonom.

– Još nismo na 100 procenata – rekao je Barnije, prenio je Rojters.

– Ono što nedostaje je rješenje za pitanje Irske – kazao je on.

Barnije je naveo da bez operativnog zaštitnog mehanizma neće biti sporazuma i tranzicionog perioda.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj