POLICIJA UHAPSILA ŠEST DESNIČARA: Planirali su napad na Macrona

Francuska policija u utorak je uhitila pet muškaraca i ženu, povezanih s krajnjom desnicom, osumnjičenih da su planirali napad na francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, kazao je dužnosnik blizak istrazi. 

President Macron's tour to commemorate the centenary of the First World War

Izvor blizak obavještajnoj agenciji za unutarnju sigurnost (DGSI) naredio je racije u tri različite pokrajine nakon obavještajnih informacija o planu “nasilne akcije” na predsjednika.

Policijski izvori rekli su da su privedenih šest osoba pripadnici radikalne krajnje desnice u Francuskoj. Privedeni su u pokrajini Isere, jugoistočno od Lyona, u Moselleu na granici s Njemačkom i Luksemburgom te u Ille-et-Vilaine blizu grada Rennesa na sjeverozapadu.

– Istraga se odnosi na plan, neodređen i loše definiran, nasilnog djelovanja protiv predsjednika republike – istaknuo je drugi izvor blizak istrazi.

Istrage u tijeku moraju omogućiti utvrđivanje realnog stanja i točne prirode te prijetnje, istaknuo je jedan od izvora bliskih istrazi.

U ponedjeljak, prilikom imenovanja novog direktora DGSI-ja Nicolasa Lernera, ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner rekao je da “pazi” na prijetnje “ekstremističkih pokreta desnice i ljevice, vrlo aktivnih na našem teritoriju”.

U intervjuu objavljenom u nedjelju Macron je upozorio na prijetnju pokreta krajnje desnice diljem Europe kazavši da je prešutno prihvaćanje omogućilo uspon Hitlera i Mussolinija na vlast 30-ih godina u Njemačkoj i Italiji.

U lipnju je deset osoba povezanih s francuskom radikalnom desnicom bilo istraživano zbog sumnji da su povezani s terorističkim mrežama.

Izvor blizak istrazi rekao je da je tih deset osoba pripadalo tvrdolinijskoj skupini koji su navodili da se “bore protiv islama” i osumnjičeni su da su planirani napad na muslimane.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj