300 UNIKATNIH ODJEVNIH PREDMETA IZ PRIVATNE KOLEKCIJE: Catherine Deneuve prodaje odjeću YSL

Catherine Deneuve koja je upravo proslavila 75. rođendan, odlučila  je prodati na aukciji odjeću Yvesa Saint Laurenta, čuvenog kreatora čija je bila prijateljica i muza.

300 unikata glumicine garderobe u Christie’s Paris

Prodaja će se organizirati u pariskom odjelu slavne kuce Christie’s. Kupcima će biti dostupni mantili, kostimi, haljine, modni dodaci…oko 300 odijevnih predmeta, često unikata koje je osmislio i ostvario poznati stilist preminuo 2008. godine. U katalogu aukcije koji ce biti poseban i neuobičajen modni događaj i za prijestolnicu svjetske mode, nalaze se predmeti koji mogu zasjeniti istovremeno zakazani pariski Fashion Week.

Oko 150 detalja garderobe galske filmske dive će se prodati na aukciji u pariskim salonima Christie’s, dok će ostatak odijevnih predmeta biti na raspolaganju  preko interneta.

Piše: Džana Mujadžić

-Naša ludiranja, šale ali i jednaka melankolija su nas ujediniliizjavila je slavna glumica koja ne prestaje snimati.

 -Trenutno se odvajam i od kuce u Normandiji u kojoj je garderoba YSL bila godinama čuvana, te posebno održavana i činim to sa žaljenjem. Radi se o kreacijama istinskog i nadarenog umjetnika, koji ih je stvarao s idejom da žene učini privlačnijim i ljepšim – podvukla je Catherine Deneuve.

Glumica je susrela poznatog St Laurenta u 22. godini, kada je bila u braku sa britanskim fotografom Davidom Baileyem i pozvana na predstavljanje kraljici Elizabeth II. Odabrala je njegovu kreaciju za poseban događaj, a kreator porijeklom iz alžirskog Orana je odjenuo i za poznati film Jacquesa DemyjaGospođice iz Rocheforta“, koji je snimila 1967., sa rano preminulom sestrom, prelijepom Françoise Dorléac. Deneuve je predstavila nadarenog krojača i mitskom reditelju Luisu Bunuelu pa je Saint Laurent kreirao njezinu odjecu i u kultnom filmu “Ljepotica dana“, također snimljenom 1967. godine.

Moja najljepša ljubavna priča ste vi!

Yves Saint Laurent odijevao je galsku filmsku umjetnicu svjetskog glasa više od četiri desetljeća na sceni i u osobnom životu.

François de Ricqlès, predsjednik Christie’s France ističe:

-Aukcija ujedinjuje najslavniju francusku glumicu i najoriginalnijeg pa i najdarovitijeg kreatora, te će biti izniman modni događaj.

Među najprivlačnijim odijevnim predmetima aukcije koja će se najprije pokazati kao javna izložba, je kratka oprava izvezena perlama, dio prolljetno-ljetnje kolekcije visoke mode YSL 1969. godine. Catherine Deneuve je odjenula prilikom susreta sa čuvenim filmskim maestrom strave Alfredom Hitchcockom. Početna cijena oprave je 5.000 eura.

Tu je i smokong iz kolekcije visoke mode, od crnog lana, koji je filmska zvijezda nosila prilikom obilježavanja dvadesetgodisnjice postojanja kuće YSL 1982. godine, procijenjen na 1500 eura. Duga muslinska  haljina od svile, noćno plavih preljeva iz jesenje-zimske  kolekcije, koju je YSL kreirao 1997. godine koja je procijenjena  na  3000 eura, pokazana je javnosti na završnoj svečanosti Festivala u Cannesu, iste godine.

Dvadeset drugog sječnja 2002, kada je  kreator organizirao predivnu smotru u pariskom kulturnom centru “Georges Pompidou” za 40. godšnjicu bavljenja modom, Catherine Deneuve se sjeća da mu je zapjevušila :Moja najljepša ljubavna priča ste vi!- što je ocijenjeno kao posebna smjelost jer je čuveni Saint Laurent, otvoreno priznavao svoju naklonost  muškarcima!

Izložba odjeće čuvene francuske glumice ostvarene od strane velikog i slavnog stiliste bit će dostupna publici od 19. do 24. sječnja 2019. godine kod Christie’s Paris.

 

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj