NAKON HINDUISTIČKOG FESTIVALA KOJEG OBILJEŽAVAJU PALJENJEM PETARDI: Smrtonosni smog se vratio u New Delhi

Gust smog obavio je danas glavni grad Indije New Delhi, a kvalitet zraka pogoršao se na opasan nivo nakon proslave hinduističkog festivala Diwalija kada su desetine hiljada ljudi palile petarde. 

Škole su zatvorene za praznik tako da su mnoga djeca ostala u kućama da izbjegnu zagađenje zraka koje je dostiglo do 681 sitnih čestica u New Delhiju, javila je američka ambasada, sa 200 prethodnog dana.

Ta količina je dvadeset puta viša nego što Svjetska zdravstvena organizacija smatra bezbjednom.

Vlada navodi da je jako zagađenje rezultat paljenja poljoprivrednog zemljišta i vatrometa. Indijski institut za tropsku meteorologiju saopštio je da se očekuje da će pojačan vjetar razrijediti zagađenje za dva do tri dana. Mnogi koji su slavili oglušili su se o naređenje Vrhovnog suda da se pali vatromet ili petarde dva sata u srijedu uveče i da mogu da se proizvode ili prodaju samo petarde koje manje zagađuju vazduh.

Indijske vlasti pokušale su da smanje prašinu polivanjem mnogih kvartova i izdavanjem naređenja graditeljima da prekriju građevinske lokacije. Elektrane na ugalj u glavnom gradu Indije su zatvorene.

Ministarstvo saobraćaja provjerava da li autobusi koji ulaze u region imaju odgovarajuće dokumente o ispušnim gasovima. Vlada je zabranila dizel vozila starija od 10 godina. Vlada je u srijedu zabranila ulaz dizel vozila u New Delhi od 8. do 10. novembra da bi kontrolisala nivooe zagađenja. Dozvojava se samo onim dizel kamionima koji donose hranu.

Paljenje polja je na vrhuncu početkom novembra kad poljoprivrednici pripremaju polja za sađenje zimskih usjeva, uglavnom pšenice. Oni zanemaruju upozorenja vlade kaznama navodeći da nemaju novca da kupuju mašine za žetvu.

Na listi 20 najzagađenijih gradova svijeta, 14 su gradovi u Indiji, navela je proljetos u izvještaju Svjetska zdravstvena organizacija.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj