SPECIJALNO TUŽILAŠTVO ZA PRISLUŠKIVANE RAZGOVORE: Policija pretresa prostorije najbogatijeg Makedonca!

Tužioci makedonskog Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore ušli su danas u kompanije Jordana Kamčeva, najbogatijeg Makedonca po Forbsu.

Policija pretresa prostorije najbogatijeg Makedonca

Kako je objavio portal “Sakam da kažam” (sdk.mk), pretres se obavlja u sjedištu “Orka holdinga” i u drugim firmama koje Jordan Orce Kamčev ima u Skoplju i u unutrašnjosti Makedonije.

Akcija specijalnog tužilaštva se odvija uz asistenciju Odjeljenja Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije za organizovani kriminal i korupciju.

Za sada nema zvaničnih informacija koji je razlog za pretres kompanija Jordana Kamčeva, koji je 29. avgusta bio u Specijalnom tužilaštvu na ispitivanju, ali ni tada nije saopšteno zbog čega je pozvan.

Iz Specijalnog tužilažilaštva su potvrdili da su istražitelji ušli u firme Kamčava, ali i nekih drugih makedonskih biznismena.

Prema sdk.mk, istraga je u toku i u kompaniji “Pelisterka”, čiji je vlasnik kum bivšeg ministra za transport i veze Mileta Janakievskog, protiv kojeg se već vodi nekoliko sudskih postupaka po tužbama Specijalnog tužilaštva.

Mediji podsjećaju da je Bugarska u aprilu ove godine zatražila saglasnost Skoplja da 48-godišnjeg Kamčeva, koji ima biznis u i toj zemlji, imenuje za počasnog konzula u Makedoniji, ali da ta odluka još nije donijeta.

Prema biografiji koja je tada priložena uz zahtjev, Kamčev je vlasnik i akcionar u brojnim firmama, među kojima su i bolnice Adžibadem sestina u obje susejdne zemlje, mliječna kompanija “Zdravje Radovo”, Hotel Meriot u Skoplju, “Beton Štip”, koji je bio angažovan na izgradnji objekata “Skoplja 2014”.

Bio je i jedan od vlasnika propale medijske firme Medioja print Makedonija (MPM), koja je predmet istrage Specijalnog tužilaštva kao najveći donator izborne kampanje VMRO DPMNE na lokalnim izborima 2013.

Ugledni ekonomski magazin Forbs je Kamčeva 2016. proglasio za najbogatijeg Makedonca i jednog od rijetkih koji je u 2015. povećao bogatstvo.

Sa 46 godina, Kamčev je tada bio jedan od najmlađih bogataša na listi Forbsa.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj