UPUTIO IZASLANIKE U 27 DRŽAVA EU: Macron okuplja veliku koaliciju za ‘borbu’ protiv desničara

Stranka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona se nada da će na izborima za Europski parlament (EP) u svibnju 2019. izgraditi koaliciju koja će otići dalje od trenutnog centrističkog okupljanja i koja će se suprotstaviti nacionalistima u zamahu, kazao je u petak francuski dužnosnik.

Bitka progresivaca i nacionalista

Macron je europske izbore opisao kao bitku između protuimigrantskih nacionalista i proeuropskih “progresivaca” poput njega. U 27 zemalja diljem EU-a uputio je svoje izaslanike kako bi izgradio kontakte i privukao slične stranke koje bi se uoči glasovanja mogle pridružiti njegovom pokretu.

U Bruxellesu se uvelike nagađa tko će biti saveznik Macronovoj stranci “Republika u pokretu”. Klub zstupnika u EP-e ALDE – liberalni centar – se nada da bi mogao sklopiti savez koji bi u njihov tabor doveo buduće eurozastupnike iz redova Macronove stranke.

‘Neuspjeh nije opcija’

No, dok neki predsjednikovi izaslanici već danas sudjeluju na kongresu ALDE-a u Madridu, “Republika u pokretu” je jasno dao do znanja da želi oformiti koaliciju koja će ići izvan sadašnjih stranačkih linija, kako bi se politički centar znakovito proširio.

Astrid Panosyan, izaslanica “Republika u pokretu” na kongresu ALDE-a je kazala da “neuspjeh nije opcija i da se treba raditi na koaliciji za novu Europu”.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj