DRAMA U AUSTRIJI: Uhapšen pukovnik optužen za špijunažu u korist Rusije

Penzionisani pukovnik austrijske vojske optužen da je radio kao ruski špijun je uhapšen, saopštili su tužioci.

Neimenovani penzionisani pukovnik je uhapšen zbog bojazni da bi mogao da pobjegne, saopštio je portparol tužilaštva u Salcburu, prenosi AP. Penzionisani oficir austrijske vojske koji je osumnjičen da je više decenija špijunirao za Rusiju, radio je u Ministarstvu odbrane Austrije, objavio je bečki “Profil”.

Nedjeljnik navodi da je tako imao pristup povjerljivim informacijama. Špijun je otkriven na osnovu informacije jedne “prijateljske” strane obavještajne službe, a “Profil” navodi da se radi najvjerovatnije o njemačkoj vojnoj službi MAD.

Prvi kontakt austrijskog pukovnika i ruskih službi ostvaren je 1988. godine tokom njegove posjete Teheranu, gdje je vrbovan i nakon čega je tri decenije slao informacije Rusima, za šta je “inkasirao” 300.000 eura.

Pukovnik je delovao veoma profesionalno, imao je neupadljivu funkciju u rukovodstvu vojske. Svake dve nedelje je održavao kontakt sa svojom ruskom vezom pod imenom “Jurij”, navodi “Profil”.

Naloge za svoj “dodatni posao” dobijao je preko jednog prijemnika, a svoje poruke pisao je tajnim pismom ili ih je direktko, preko satelitske komunikacije, prosljeđivao Rusima. Interesovanje Rusije za austrijsku vojsku bilo je veliko, saznala je kontraobavještajna služba tokom istrage.

Oficir je trebalo da prikupi što više povjerljivih podataka o vojnom vazduhoplovstvu Austrije, sistemima artiljerije, kao i o brifinzima u štabu. Neposredno pred otkrivanje pukovnik je slao i izvještaje o situaciji s migrantima u Austriji, a sastavljao je i detaljne profile mnogih visokih oficira u austrijskoj vojsci.

Kada su Rusi dobili informaciju o mogućem otkriću svog špijuna, dobio je nalog da sav materijal uništi, ali su to austrijske vlasti, prema pisanju medija, spriječile. Državno tužilaštvo je potvrdilo da se vodi istraga protiv ovog 70-ogodišnjaka, a austrijska vlada je osudila špijuniranje od strane Rusije.

Ambasador Rusije u Beču pozvan je u Minsitarstvo spoljnih poslova Austrije, gdje mu je prenijet stav zvaničnog Beča, koja osuđuje špijunažu neutralnih zemalja. Austrijske vlasti su ocijenile da, ako se obistine informacije o špijunu, to može negativno uticati na odnose dvije zemlje.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj