NOVI PRITISAK NA PALESTINCE: Saudijska Arabija zabranila Palestincima nastanjenim u Izraelu dolazak na hodočašće u svete gradove Meku i Medinu

Saudijska Arabija zabranila je Palestincima i izraelskim muslimanima ulazak u zemlju, i time im onemogućila priliku da hodočaste najsvetija mjesta islama, Meku i Medinu.

S obzirom da Izrael i Saudijska Arabija nemaju službeno diplomatske odnose, Palestinci u Izraelu moraju podnijeti zahtjev za privremene jordanske putovnice kako bi došli na hadž. Međutim, zadnji u nizu poteza koji ograničavaju pristup Palestinaca Arapskoj Kraljevini, je da te privremene putovnice više neće biti prihvaćene.

Palestinske izbjeglice u Jordanu i Libanonu, kao i one koji žive u Izraelu, okupiranom Istočnom Jeruzalemu, nedavno su dobile zabranu dobivanja viza. Još veća ograničenja putovanja sada utječu na gotovo 3 miliona Palestinaca.

“Odluka utječe na svakog Arapa i muslimana koji ima pravo na hodočašće u Meki” – izjavio je Jordanski saborski zastupnik Said Abu Mahfouz za dnevnik Middle East Eye.

Oko 6.600 ljudi iz Istočnog Jeruzalema, Zapadne obale i Gaze je bilo na Hadžu 2017. godine, a do 70.000 ih je bilo u hodočašću Umra svake godine.

Pritisak na Palestinu

Saudijska Arabija, iako nema formalne veze sa Izraelom, neformalno obilato sarađuje sa jevrejskom državom formiranom na teritoriji okupirane Palestine. Prijesetolonasljednik Muhamed Bin Salman nedavnop je boravio u SAD-u i pred grupom jevrejskih organizacija kritikovao Palestinske zvaničnike koji se protive Trampovom sporazumu o rješenju krize na Bliskom Istoku, koji ide u korist Izraela.

“U nekoliko posljednjih decenija, palestinsko vodstvo propustilo je priliku za prilikom i odbilo sve mirovne prijedloge koji su ponuđeni”, navode se riječi Bin Salmana u tekstu Baraka Ravida, višeg diplomatskog dopisnika Kanala 10.

“Vrijeme je da Palestinci prihvate ponude i pristanu da dođu za pregovarački sto ili da zašute i prestanu se žaliti.”

Odnosi Kushnera i Bin Salmana

Trump je priznao Jerusalem kao prijestolnicu Izraela u decembru, što je izazvalo međunarodnu kritiku.

Bin Salman je navodno pritisnuo Abbasa da prihvati američki prijedlog za mir nakon Trumpovog poteza. Međutim, palestinsko vodstvo je bojkotiralo Bijelu kuću od tada. Abbas je rekao da SAD nije više “iskren posrednik” u mirovnim pregovorima.

Saudijski princ i Trumpov zet Jared Kushner navodno imaju bliske odnose. Kushner je tražio od Bin Salmana savjete o regiji nakon što ga je Trump imenovao u tim koji će nadgledati pregovore između Palestinaca i Izraelaca.

Bin Salman je u kritici palestinskog vodstva naveo i da bi se mirovni pregovori između Izraela i Palestine trebali nastaviti prije nego što Saudijska Arabija i druge zaljevske zemlje normalizuju odnose s Izraelom.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj